Ikke glem sikkerheten

Nordmenn surfer på trådløse nett uten å tenke på sikkerheten. - Ta dine forholdsregler, oppfordrer Arne Uppheim i Norman Safeground.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det endelig sommerferie, og de fleste pakker nok en pc, nettbrett eller i det minste mobilen i kofferten når de skal på tur.

Ferie betyr også at disse enhetene kobles mot nye, spennende og ukjente trådløse nett på kafé, hotell og flyplasser over hele verden.

Dessverre er vi ikke flinke nok til å tenke på sikkerheten når vi surfer, twitrer og sjekker privat- og jobbmail under reisen.

- Mange vet ikke hvilken risiko de utsetter seg for, sier Arne Uppheim, produktdirektør i Norman Safeground.

Tenker ikke sikkerhet

En undersøkelse Norstat har utført for Norman Safeground viser at så mange som 61 prosent ikke tar forholdsregler for å beskytte de forskjellige enhetene vi bruker i ukjente, trådløse soner.

I undersøkelsen ble tusen nordmenn spurt om de tenker på sikkerheten i trådløse soner, og resultatet taler for seg.

Har du et bevisst og proaktivt forhold til sikkerheten i trådløse nett:

  • 12 prosent: Nei, jeg tar det som en selvfølge at nettet er trygt å bruke
  • 30 prosent: Ja, men jeg satser på at det går greit
  • 19 prosent: Nei, har ikke reflektert over dette
  • 39 prosent: Ja, og jeg tar forholdsregler

Menn er dessuten mer sikkerhetsbevisste enn kvinner, med en fordeling på henholdsvis 47 og 31 prosent av de spurte som svarte «Ja, og jeg tar forholdsregler».

Setter vi jobben i fare?

Ifølge undersøkelsen tar hele 26 prosent av oss med jobb-pc på ferie i tillegg til private enheter og duppeditter. Her er menn et godt stykke foran kvinnene med henholdsvis 30 og 21 prosent.

Det betyr at dårlige nettvaner og få tanker på sikkerheten kan gå ut over bedriften din og ikke bare deg selv. Da er det spesielt viktig å være litt obs på hvilket trådløst nett du kobler deg på.

- Man slipper ikke fremmede inn på bedriftens nettverk og du skal tenke på den samme sikkerheten når du er på trådløse nettverk. Ta dine forholdsregler, sier Uppheim.

Har du brukt trådløse soner som ikke krever passord i løpet av det siste året:

  • 36 prosent: Ja
  • 51 prosent: Nei
  • 12 prosent: Vet ikke

Også her er det forskjell mellom kjønnene, med 46 prosent menn som surfer trådløst uten passord, og 29 prosent kvinner. Det er imidlertid dobbelt så mange kvinner som ikke vet om de har brukt trådløse soner, som menn.

- Tallene viser en ubevisst holdning til trådløse soner og sikkerhetsrisikoen av å bruke usikre soner. Det skal så lite til før noen med litt kunnskap kan få tilgang på din maskin eller mobil, hvor mange også har jobb-informasjon via epost og dokumenter, sier Uppheim.

Viktig når du surfer i ferien

Her har vi samlet noen tips til deg som skal ut og reise i sommer:

Bruk sikkerhetssystemene. Forsikre deg om at sikkerhetsprogramvaren på maskinen din faktisk er aktivert og oppdatert. Et antivirusprogram som ikke er oppdatert, kan ikke beskytte maskinen din slik det skal.

Hold deg til sikrede trådløse soner. Unngå å koble maskinen din opp mot trådløse soner som ikke er sikret. Åpne (usikrede) trådløse nett kjennetegnes ved at de ikke krever passord.

Unngå trådløse soner med ukjente navn. De fleste kafeer, hoteller og andre steder som tilbyr trådløs sone, har firmanavnet sitt i sonenavnet. Koble deg til disse og unngå fristende tilbud som «Gratis internett» og andre hvor du ikke vet hvem som eier nettverket så mye som mulig.

Unngå å oppgi informasjon over åpne og ukjente nett. Skal du koble deg mot et åpent og/eller ukjent trådløst nett, sjekk at nettsteder eller tjenester som krever at du logger inn tilbyr kryptering. På nettet er det enkelt å sjekke om forbindelsen er sikret. Begynner adressen med «https» er det generelt trygt, men «http» (uten s-en) bør unngås.

Ikke lån bort enheten til ukjente. Noen ganger kan du oppleve at ukjente spør om å få låne brett eller mobil til å slå opp informasjon, og det bør man passe seg litt for å etterkomme. Låner du ut en enhet, hold litt øye med hva personen gjør, og ikke tillat bruk av ekstrerne lagringsenheter.

Vurder en bruk-og-kast enhet. Dersom du har flere nettbrett og smartmobiler liggende, kan det være en ide å konfigurere en egen enhet til vanlig surfing. Denne burde ikke inneholde personlig informasjon, som kontaktlister, passord og den slags. Unngå også app-er med bruker- og innloggingsinformasjon, og denne enheten bør ikke brukes til å logge på nettjenester.

Det er lov å være paranoid. I hvert fall litt paranoid, da. Internett kan være et vilt og lovløst sted, og det er bedre å møte nettet med et kritisk blikk og en sunn dose paranoia enn å gå rett i fella og åpne seg for ulumskheter og tyveri.