Kan slette pvr-opptakene dine

Kan slette pvr-opptakene dine

Altibox slettet opptak fra pvr-boksen da kunden sa opp abonnement.

Pvr-bokser (personal video recorder) fungerer som digitale opptaksbokser. Du kan ta opp tv-programmer og se på dem når du vil. Vhs-periodens gleder har altså endelig nådd den digitale tidsalder.

Men opptakene du gjør er ikke like private som vhs-samlingen din var.

Leverandøren av boksen og tv-tilbudet har nemlig muligheten til å slette innhold fra boksen de mener du ikke har rett på. Og denne muligheten vet de å utnytte.

"Vhs-tyveri"

Forbrukerrådet mottok nylig en klage fra en Altibox-kunde. Han hadde abonnert på Canal+ og tatt opp flere programmer fra kanalen med sin pvr-boks.

Da han avsluttet sitt Canal+-abonnement, ble disse opptakene slettet fra boksen hans, selv om han fortsatt var kunde hos Altibox.

- Om opptakene hadde vært gjort på en vhs-kasett, hadde det da vært greit om Altibox kom inn i stua og tok den? spør fagdirektør Thomas Nortvedt for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Dårlig informasjon

Svaret han selv gir på sitt eget retoriske spørsmål er naturlig nok "nei". For hvem eier egentlig innholdet du har lagret på boksen; deg eller leverandøren?

Loven tilsier at man kan lage kopier til eget bruk, men praksis i tv-bransjen er tydeligvis en annen. Dessuten tror Nortvedt at svært få kunder overhodet er klar over at leverandørene har muligheten til å slette opptakene deres.

Dermed kan praksisen være ulovlig. Det er ikke nødvendigvis nok å omtale dette med liten skrift i kontrakten, om ingen leser eller forstår den. Han har selv opplevd å få opptak slettet fra sin Get-boks etter at han avsluttet et abonnement, uten at han da visste om praksisen.

- Selgere må soleklart informere om dette når de selger pakkene. Slik det er i dag, er hele avtalesituasjonen i dette markedet forvridd i forhold til normal forbrukerrett, sukker Nortvedt.

Fraskriver skyld

- Vi har nå bestemt oss for å endre vilkårene så dette kommer tydelig frem, forteller kommunikasjonsrådgiver Herbjørn Tjeltveit i Altibox, som innrømmer at dagens vilkår ikke er klare nok.

I vilkårene står det blant annet "Kunden må ved bruk av Tjenestene ikke forsere fysiske eller elektroniske sperrer, eller på annen måte skaffe seg uberettiget tilgang til andre tjenester eller systemer som Kunden ikke har rett til å benytte. Tjenestene kan også følge av den enkelte tjenestespesifikasjon". Dette er ikke godt nok, innrømmer Tjeltveit.

Men selv om det er Altibox sin oppgave å informere kunden, er det ikke de som lager spillereglene. Grunnen til at opptak må fjernes, er regler fastsatt av Canal+. Abonnerer du ikke på kanalene, får du heller ikke lov til å se på opptak av deres programmer.

Og Canal+ spiller ballen videre over Atlanteren; til Hollywood.

Hvorfor? Og vil de fortsette med slettingen fremover? Les videre på neste side!

Sikkerhet