SNART OVER: Til sommeren pensjoneres Windows Server 2003. Mange bruker det gamle server-os-et fortsatt. Foto: Microsoft

Mange henger igjen i Server 2003

Moro fra tidlig tusentall er ikke bare Windows XP. Også 12 år gamle Windows Server 2003 har en kjempeinstallert base. Linux er ikke lenger alternativet for de som oppgraderer.

Publisert Sist oppdatert

I juli slutter den utvidete brukerstøtten for den aldrende serveren. Det skjer mens to av tre virksomheter i verden fortsatt har Server-versjonen kjørende, melder Spiceworks i en undersøkelse. Selskapet leverer systemadministrasjonsprogramvare.

Dermed er andelen 2003-servere høyere enn andelen XP-klienter da støtten for PC-os-et gikk ut i fjor.

Lavere synlighet

Det er forskjell mellom en pensjonert klient som XP og en gammel server-versjon. XP er mer synlig, og mer eksponert for trusler som rammer den enkelte XP-bruker. Server-versjonen legger man bare merke til når den går ned, i verste fall.

Men for virksomhetene representere dette en utfordring. Men langt de fleste systemansvarlige er klar over at Server 2003 er klar for de digitale jaktmarkene.

Hele 25 prosent kommer til å gjennomføre en form for migrering etter at Server 2003 er pensjonert. Ti prosentpoeng av disse har ingen klare planer for når.

Dette henger sammen med at 22 prosent av systemansvarlige ikke kommer til flytte alt de har til en nyere servere. Det er for dyrt eller komplisert. Samtidig sier tre av fire av de samme systemadministratorene at de tenker flytte applikasjoner og servere fra fysiske til virtuelle driftsmiljø.

Leverandører som VMware og Microsoft/Citrix kan glede seg over at for en tredjedel er det snakk om å bygge helt nye virtuelle miljø.

For svært mange er virtualisering, enten i egne datasentere eller fra nettskyen, det mest opplagte valget. Det gjelder for 86 prosent av alle respondentene. Litt vil dryppe på serverleverandørene, en tredjedel kommer også til å kjøpe nye servere.

Slutt på server-strid

Av de 76 prosent som planlegger å flytte til en ny Server-versjon, så kommer de fleste, 66 prosent, til å gå hele veien til nyeste versjon Windows Server 2012 R2 fra i fjor. Mer snodig er at nummer to-valget er Server 2008 R2 fra 2010, med Server 2012 på tredje plass.

Først som fjerde alternativ dukker Linux opp. Og da er de nesten par med Server 2008. Dette kan tyde på at den store serverstriden er over, og at leirene er fornøyd med de har.

SMB-tungt

Av de 1300 som svarte på undersøkelsen, var langt de fleste SME/SMB-virksomheter opp til 500 ansatte. Sju prosent hadde mer enn 5000 ansatte. Industri og IT-tjenesteleverandører var de største bransjene som svarte, med helse og utdanning like etter.

Halvparten av respondentene kom fra Nord-Amerika, og 27 prosent fra Europa, Midt-Østen og Afrika.