Passordhvelv fra F-Secure

Key skal ta vare på passord på flere plattformer.

Publisert Sist oppdatert

For mange er det to sentrale problemer med hvordan de bruker passord. Det ene er at mange bruker passord som er såpass enkle at en datamaskin (eller et system av flere maskiner) raskt kan gjette seg fram til passordet.

Det andre er at samme passordet benyttes overalt - eller at man bare har et par-tre passord man varierer mellom.

Blir en nettjeneste hacket, vil dataene for innlogging ofte kunne brukes på andre tjenester - for eksempel til e-post-kontoen eller bedriftssystemer. Kommer man først inn på noens e-post, vil man derfra også ha muligheten til å tilbakestille passordet for mange tjenester. Tidligere har NorSIS presentert data fra det norske markedet som viser at tre av fire bruker samme passord på flere tjenester.

Det anbefalte vil være at man bruker unike passord for hver tjeneste. Videre bør passordet være godt - det vil si nok antall tegn og en miks av bokstaver, tall og spesialtegn, samt ikke personlig informasjon eller enkeltstående vanlige ord. Her syndes det mye, noe man nå sist så etter at Adobe ble hacket i høst og innloggingsinformasjon til mange millioner brukere kom på avveie.

LES OGSÅ:

Takk Adobe!

Når mange i dag er registrert på flere titalls tjenester - og en del også over hundre - vil det være vanskelig å huske alle passordene. Et passordhvelv vil da være løsningen. Dette vil være en løsning der passordene ligger kryptert og det eneste passordet man trenger å huske er det til passordhvelvet.

Gratis (nesten...)

F-Secure Key er en hvelvprogram som finnes for Windows, Mac OS X, iOS og Android. Riktignok trenger man her ganske nye versjoner av systemene - Windows 7 og nyere, Mac OS X 10.7 og nyere, Android 4.0 og nyere og iOS 4.0 og nyere.

I utgangspunktet er programmet gratis, men gjennom betalingsversjonen - som koster 15 euro per år - får man passordbasen synkronisert mellom sine enheter. I tillegg til å ta vare på passordene vil F-Secure overvåke data som blir gjort tilgjengelig fra hackede tjenester på nettet. Hvis man er bruker av en tjeneste der innloggingsdata er kommet på avveie, skal programmet gi beskjed om dette.

LES OGSÅ:

Bortkommen i passordtåka?

Blant annet for nettsider vil programmet automatisk kunne fylle inn innloggingsdata man har lagret i passordhvelvet - dette for Windows-, Android- og OS X-plattformene, men ikke iOS.

F-Secure Key går i konkurranse med blant annet Lastpass.com - som per i dag trolig er den mest populære passordhåndteringsløsningen. F-Secure benytter servere innenfor EU/EØS-området for synkronisering av dataene mellom enheter. Kryptering og dekryptering skjer på klientsiden.

SE OGSÅ: www.passordsjekken.no