PC World-sjekk avslører dårlig pc-sikkerhet

PC World-sjekk avslører dårlig pc-sikkerhet

PCWTV: Hvor mange av PC World-lesernes pc-er er angrepet?

PC World Norge innbød nylig leserne til gratis sikkerhetssjekk av pc-en. To av landets fremste eksperter på datasikkerhet stilte opp og foretok en grundig sikkerhetssjekk av pc-ene til leserne som møtte opp.

Hva fant de av virus, ormer, trojanere og alle mulige andre uhumskheter? Og hva er de viktigste årsakene til sikkerhetsbruddene?

Svaret finner du i videoen nedenfor.

LES OGSÅ: Værsågod, gratis pc-sjekk!

Vi vet ikke hvor representative de var for våre lesere, de som møtte opp for pc-sjekk i våre lokaler. Derfor har vi ikke noe statistisk grunnlag for å si noe om hvor godt eller dårlig det står til på sikkerhetsfronten blant PC World-leserne.

Det er imidlertid hevet over tvil at mange av oss sliter med pc-er som er angrepet og infisert. Det er utallige farer som lurer der ute, ifølge sikkerhetsekspertene som gjennomførte pc-sjekken, Stein A. J. Møllerhaug og Preben Nyløkken fra sikkerhetsfirmaet Watchcom Security Group.

Så mens sikkerhetsekspertene og PC World-leserne koste seg med kaffe, wienerbrød og interessante faglige diskusjoner om sikkerhetsproblemene for dagens pc-brukere, avslørte ekspertenes analyseprogrammer den ene sikkerhetsbristen etter den andre på gjestenes pc-er.

Et av eksemplene de kom over, var en pc-bruker som hadde lastet ned og installert et antispam-program som i stedet genererte mer spam.

Ungdommen

Et spørsmål som var en gjenganger hos dem som kom på pc-sjekken, var hvordan man bør forholde seg til barn og tenåringer som gjerne vil bruke husets pc. Utgjør de ekstra stor sikkerhetsrisiko?

- Hvis man har Windows XP eller Vista med flere forskjellige brukerkontoer, er det da noe problem hvis ungdommen i huset installerer programmer på sine brukerkontoer? Hvis du dropper administratorrettigheter for barn og ungdom i huset, kan du da være sikker på at pc-en er trygg?

- Du er vesentlig sikrere, men du er ikke hundre prosent sikker, svarer Stein Møllerhaug.

LES OGSÅ: Usikkerhet om nettsikkerhet

- Det som er hovedproblemet i dag er jo at man legger gjerne opp flere brukerkonti, for at du skal få din egen e-post. Men så gir man alle brukerne administratorrettigheter. Det er jo litt vanskeligere under Vista, men under XP, som er det dominerende ute på markedet i dag, er det veldig ofte det som skjer. Man fjerner administratorrettighetene for de andre, men så oppdager de at man ikke får gjøre ditt og ikke datt, og så blir administratorrettigheter lagt til igjen. Og så er man like langt.

Farlige småprogrammer

Den aller viktigste grunnen til at en pc blir usikker, er at man laster ned programvare fra internett uten å forsikre seg om at programvaren ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Som i tilfellet med personen som fikk mer spam etter å ha installert «antispam-program».

Møllerhaug forteller om historier han har hørt mange ganger:

- En pc-bruker sitter innlogget på internett, og så dukker det opp et skjermbilde der det står at du har problemer med sikkerheten på pc-en din. Klikk for å installere og laste ned gratis prøveversjon av ... og så en eller annen løsning på et problem du ikke har. Så blir folk litt skremt, og så klikker de ja, og så installerer de programmet. Deretter har de mye større problemer enn de hadde før!

Så sjekk videoen om hvordan det gikk med sikkerhetssjekken hos PC World.

Les om:

Sikkerhet