TEST: Mobilsikkerhet - Tre aktuelle sikkerhetspakker til mobilen

Vi har sett på tre sikkerhetspakker som beskytter Android-mobilen din mot skadelig programvare.

Publisert Sist oppdatert

I det siste har mange av Android-mobilene vi har fått inn til test kommet med antivirusprogrammer forhåndsinstallert, noe som tyder på at skadelig programvare på mobiltelefoner etter hvert er blitt en trussel mobilprodusentene tar alvorlig.

For kort tid siden fantes det kun noen få sikkerhetspakker til mobiltelefoner, og de som fantes var gjerne i betaversjon. Nå er så godt som alle de kjente sikkerhetsselskapene klare med ferdige versjoner av omfattende sikkerhetspakker som beskytter mobiltelefonene mot virus, trojanere og annen ondsinnet programvare.

Det har vært flere eksempler på ondsinnet programvare på Android-plattformen, og utviklingen tyder på at vi bare har sett starten. Vi tror derfor det ikke vil være lenge til antivirusprogrammer er en like stor selvfølge på en Android-mobil som på en pc. Andre mobilplattformer kan også være utsatt, blant annet har det vært en del eksempler på ondsinnet programvare til både Symbian og tidligere Windows-telefoner. Men angriperne går vanligvis etter de plattformene hvor det er enklest å spre ondsinnet programvare, og på grunn av Android-plattformens åpenhet og store utbredelse er det Android som er mest utsatt for øyeblikket.

LES OGSÅ:

Mobiltoppen (juli 2011)

Stopper telefonselgerne

I tillegg til at sikkerhetsappene stopper ondsinnet programvare, inneholder de også ofte en rekke tilleggsfunksjoner som er nyttig å ha på en mobiltelefon. Du har for eksempel gjerne mulighet til å fjernslette eller spore en telefon som er kommet på avveie. I tillegg inneholder noen av sikkerhetsappene funksjoner som lar deg svarteliste bestemte telefonnummere. Dermed kan du en gang for alle stoppe plagsomme telefonselgere fra å ringe deg.

Denne testen

Vi har testet tre av de mest aktuelle løsningene. I tillegg til de vi har testet, leverer også blant annet F-Secure, McAfee og Lookout tilsvarende løsninger.

Mange lurer kanskje på om ikke denne typen sikkerhetsløsninger går ut over ytelsen og batterilevetiden til mobiltelefonene. De tre løsningene vi har testet, er testet på middels kraftige telefoner, og det var ingen merkbar reduksjon i verken ytelse eller batterilevetid. Det skulle derfor ikke være noen grunn til å ikke installere en sikkerhetsløsning på mobilen.