TEST: Sikker ekstern harddisk

Iomega eGo Encrypt beskytter dine private og bedriftens hemmeligheter.

Publisert Sist oppdatert

Ønsker man å sikre sine data, spesielt på lagringsenheter man frakter med seg eller som ellers lettere kan stjeles, er kryptering etter hvert en relativt enkel og trygg løsning.

Mange aktører har programvare for kryptering av harddisker og minnepinner. På Iomega eGo Encrypt er krypteringen flyttet til selve harddisken. Iomega har tatt i bruk Seagates Momentus FDE-harddisker som har integrert krypteringsstøtte. Seagates AES-krypteringsbrikke som benyttes i Momentus er NIST-sertifisert.

Når harddisken kobles til får man et lite lagringsområde tilgjengelig der blant annet applikasjonen for å låse opp harddisken ligger. Etter en første gangs initialisering er det kun passord man senere trenger å bruke for å få tilgang til harddisken.

Når det gjelder selve diskkabinettet er dette kompakt og lett. Iomega gir videre med en gummibeskyttelse som skal gi harddisken bedre overlevelsesmuligheter hvis man for eksempel skulle miste den i gulvet. Harddisken har usb-kabel som kan hente strøm fra en ekstra usb-port, men på en del pc-er trenger man nok ikke å benytte denne ekstraporten.

Vår testmodell hadde en kapasitet på 320 gigabyte, men en 500 gigabyte-versjon finnes også i Iomegas produktinformasjon, men vi har ikke sett den i salg ennå.

Ytelsen

Ytelsen ligger litt, men ikke mye, under vanlige 5 400 o/min 2,5-tommers usb-harddisker. De fleste 2,5-tommers usb-harddisker benytter 5 400 o/min-harddisk. Man snakker i praksis om ytelsestall opp til rundt 30 megabyte i sekundet på overføring av større filer, men i praksis vil det være en del lavere -- spesielt når det blir snakk om større samlinger små filer.

Ytelsen vil vi uansett omtale som relativt bra. For usb-harddisker har man uansett en flaskehals i selve overføringsgrensesnittet, så til veldig store datamengder på jevnlig basis er usb uansett ikke særlig godt egnet.

Kun for Windows

Iomega eGo Encrypt er kun mulig å bruke med Windows 2000, XP og Vista. Med andre ord er det ikke direkte muligheter for å benytte disken under Mac OS X eller Linux. Dette ser vi som en svakhet – vi hadde i det minste forventet Mac-støtte.

Iomega leverer også med sikkerhetskopieringsprogramvaren EMC Retrospect HD.

Programvaren for å låse opp harddisken finnes kun for Windows.

Konklusjon

Å benytte krypterte harddisker er noe som kan anbefales for mange. Undertegnede benytter krypteringsløsning blant annet for bærbar pc og en ekstern harddisk som ofte fraktes med. En personlig preferanse har blitt TrueCrypt, som gir kurant ytelse og brukervennlighet, samt er gratis og har svært fleksibel funksjonalitet. Den samme løsningen kan jeg da bruke mot forskjellige harddisker, systemharddisk, minnepinner og filkontainere (virtuelle krypterte volum). Ulempen med TrueCrypt, og en del andre programmer for disk- og filkontainerkryptering, er at brukervennligheten ikke er den beste og de krever litt bakgrunnskunnskap.

Iomegas løsning blir svært brukervennlig, hvilket for mange nok kan være et sentralt element hvis krypteringsløsninger i praksis skal benyttes. Ytelsen er videre helt ok og vi har tillit til krypteringsteknologien som her benyttes.

Prisen for harddisken er cirka 1 050 kroner inklusive mva. Til sammenligning koster vanlig 320 gigabyte eksterne harddisker uten kryptering cirka 600 kroner. Trenger man en slik løsning kan det likevel være verdt pengene. Løsningen er såpass enkel i bruk at den for vanlige brukere bare vil framstå som en passordbeskyttet harddisk.

LES OGSÅ: GUIDE: Slik bruker du TrueCrypt