(Illustrasjon: Istock)

(Illustrasjon: Istock)

Det turbulente året

Mobiltelefonens verdi for tjenester øker for hver dag. De færreste applikasjoner er bygget for smarttelefonen. Det skaper utfordringer, spesielt på sikkerhet.

2016 er et brytningsår, et vanskelig år. Det skjer en omkalfatring av bedrifter, industrisektorer, produkter, teknologi og tjenester. Hva som skjer er ennå veldig uklart. Hva som bør skje, er på enkelte områder klart, på andre ikke.

Hva som skal gjøres, og hvordan sensordata skal benyttes, er en utfordring for fremtiden. IOT er blitt et opphauset motebegrep, men verdikjeden for sensordata er sjelden etablert. Signaler fra en sensor kan ikke uten videre tolkes. Det krever forarbeid med siling, utvelging av relevant informasjon, og konvertering til IP.

Digitalt førstevalg er knesatt av myndighetene. Konsekvensen for mange brukere er mobilt førstevalg, først og fremst ved bruk av smarttelefoner.

Sårbar bruk

Smarttelefonen er en datamaskin, men brukes mest som en tynn klient. Telefonen er dermed sårbar, den mangler beskyttelse. For det første blandes privat og profesjonell bruk i smarttelefonen. Det kan være skadelig for virksomheten brukeren jobber for. Det bør bygges et skarpt skille.

Telefonen benyttes mer og mer for betaling. DNB har virkelig gjort en glimrende jobb med lanseringen av Vips. Tusenvis av betalinger sendes hver dag.

- Vipps er et godt eksempel på en relevant tjeneste som ble utviklet og lansert gjennom nye og hurtige prosesser. Vipps har nå cirka 1,8 millioner nedlastninger, sier Kristian Enger, administrerende direktør i Cicero Consulting.

Men telefonene må få bedre identifikasjon slik at de ikke misbrukes. Fingeravtrykksleser bør bli standard, også iris, for avlesing av øyet til brukeren. Det er helt nødvendig for autentisering. Videre må data beskyttes og telefonene må inngå i et kartotek over tillatte brukerverktøy (MDM).

Første juni lanserte LG en ny telefon Stylus 2 Plus, for å svare på noe av utfordringene. Den benytter trykksensitiv fingeravtrykksleser, Cardinal Q, fra norske Idex. For det er Iphone som har satt standarden.

Siden et innbrudd i virksomheten på grunn av dårlig sikring er så kostbart, vil det kunne være formålstjenlig å kjøpe inn smarttelefoner til de ansatte for bedriftsbruk. Utvalgte telefoner basert på IOS, Android og Windows 10, bør kunne inngå. For "bring din egen" (BYOD) utfordrer bedriftens tjenester, produkter, intellektuelle rettigheter og patenter.

Nedbemanner

Hva som er i ferd med å skje, er at de fleste store toneangivende teknologifirmaene nedbemanner. Microsoft gjør det i forbindelse med sin smarttelefonsatsning. Tilsvarende gjør Sony som til tross for glimrende telefoner nærmest er ukjent for folk flest. Nokia skal nedbemanne rundt 10.000 ansatte i forbindelse med fusjonen med Alcatel-Lucent. Nedbemanne gjør også Broadcom, brikkeprodusenten for mobiltelefoner, som fusjonerer med Avago.

Selv Vmware nedbemanner. IBM nedbemanner kontinuerlig på grunn av lavere omsetning, men forsøker å gjøre minst mulig ut av det. Det anslås at 14.000 må slutte i år ifølge Wall Street Journal. Intel skal kvitte seg med 12.000 på grunn av mindre interesse for pc-teknologi og omstrukturere for å tilpasse seg til nye utfordringer.

Citrix nedbemanner. Netapp nedbemanner. Begge disse kan nærmest skylle på oljekrisen for at de må gjøre kostnadstilpasninger.

Mange nystartede amerikanske teknologibedrifter sliter. Børsnotering synes ikke lenger å være enkelt. Håp om mer kapital fra private investorer og oppkjøp synes å være eneste mulighet. Spørsmålet er om hvem som kjøper. Cisco, IBM og Oracle kjøper selskaper som utfyller og forsterker deres teknologisatsing.

For It-industrien omstrukturerer. Hewlett-Pacard har splittet seg i HP Inc. for nettbrett, pc-er, skrivere og smarttelefoner, og Hewlett Packard Enterprise (HPE) for dataromsteknologi og programvare. I øyeblikket fisjonerer HPE ut sin datasentervirksomhet som fusjonerer med CSC.

Dell gjør det motsatte ved å fusjonere med EMC til en kostnad på 67 milliarder dollar, størst i it-industrien. Utfordringen er mange likeartede dataromsprodukter. Mange av disse må bli faset ut til tross for at de er gode. Det vil føre til et betydelig behov for nedbemanninger.

Forberedt seg

EMC har forberedt seg teknologisk ved å begynne å fase ut disk for lagring og kun satse på flashteknologi.

For hele lagringssektoren sliter. Mindre omsetning på lagringssystemer er gjennomgående hos alle. Selv en rekke av de toneangivende på flash-lagring som Pure har betydelig høyere kostnader enn inntekter.

Til tross for alle spådommene om den enorme lagringsveksten reflekteres ikke det omsetningen. Mye skyldes at prisen per lagret Byte synker jevnlig. I år bør den droppe dramatisk for roterende medier.

Av de kjente kommer HPE best fra det. IBM gjør det ikke særlig godt, men lagring er for strategisk for IBM til at lagringssystemer fases ut for å bli levert som programvare, på samme måte som datamaskiner leveres ved hjelp av teknologien Softlayer.

Magnetbåndteknologien til IBM er ledende på sin egen Jaguar og på LTO. Både HPE og en rekke andre kan levere LTO som egner seg for arkivering av data som ikke skal brukes det nærmeste året. Alternativet er båndteknologien til Oracle som de fikk ved kjøpet av Sun som hadde kjøpt Storagetek.

Sosiale tjenester

For rundt fem år siden ble BYOD, Cloud, Big Data og Social stikkord for it-bransjens utvikling.

Sosiale tjenester har begynt å vekke interesse også i bedriftene. Det er for samhandling som et alternativ til intranettet. Facebook at Work prøves ut i en rekke større organisasjoner som DNB, Evry, Telenor og XXL.

Evry er ett av de første selskapene i Norden som tar i bruk Facebook at Work. Lanseringen for ansatte skjedde første juni. Med på åpningen var Julien Codorniou som er globalt ansvarlig for Facebook at Work.

- Siden Evry er et ledende it-selskap i Norden er det selvsagt at vi skal være blant de første til å ta i bruk nye løsninger som bidrar til å bygge en sterk bedriftskultur med proaktive og innovative medarbeidere. Facebook at work understøtter vår strategi, og forenkler også hverdagen med enklere samhandling og mindre bruk av e-post, sier konsernsjef Björn Ivroth i Evry.

- Med 50 kontor i Norden og i tillegg mange medarbeidere i andre land i Europa og Asia, vil Facebook at Work forenkle dialogen og samhandlingen internt, sier Björn Ivroth.

Ifølge DNB har Facebook vært opptatt av å utvikle verktøyet med hensyn til ytterligere funksjonalitet og sikkerhet. Hos DNB kalles tjenesten DNB@work. Også Telenor har stor tiltro til Facebook at work.

- Når man skal bygge kultur på tvers av 30 kontorer bare i Norge, kan man ikke bare samles ved kaffemaskinen for en prat. Vi håper helt klart at dette blir den nye kaffemaskinen, sa Kristine Meek, kommunikasjonssjef i Telenor Norge i en uttalelse til Aftenposten i april.

Få har flyttet

Men først og fremst handler it-utviklingen om skytjenester (Cloud). Rent praktisk er det fremdeles få virksomheter som har flyttet ut i nettskyen. For bedriftsbruk har skyen vært brukt mye til utprøving, utvikling og test. Analyse av Big Data, det vil si store datamengder, kan skyen egne seg for. Utfordringen er å flytte dataene til skyen.

Mange virksomheter har også flyttet kontorløsningene sine ut i skyen til Microsoft med Office 365. Flere har flyttet salgssystemene sine ut i skyen med Salesforce.

Microsoft har moment for skytjenester til bedriftene. Det forsøker også IBM og Oracle å oppnå. Utfordringen er å oppnå et helhetlig skytilbud for virksomhetene er ikke fullstendig modne til å flytte alt til nettskyen.

Derfor er hybrid sky årets viktige strategi for mange organisasjoner. Men hybrid sky er ikke så enkelt. Det er mulig hvis man planlegger godt med Microsofts teknologi hvor man også har Azure lokalt istedenfor der Microsoft finner det mest hensiktsmessig.

Det er mulig med Oracles tilbud som nå er blitt forsterket med Oracle Cloud Machine. Kunden kjøper ikke Oracle Cloud Machine, men betaler for bruken av de tjenestene fra Oracle som kjører på maskinen.

Hybrid

- Oracle Cloud Machine setter en ny standard for hybrid cloud og gir tjenestene innenfor kundens brannmur, sier Tore Bjelland, administrerende direktør i Oracle.

Hensikten er at Den lokale tjenesten skal ha identiske programvarebetingelser som de maskinene som kjører skytjenestene. Selv mener Oracle at deres tilbud er mer homogent enn Azure i skyen i kombinasjon med Azure på en datamaskin i kundens lokaler.

For det er mange utfordringer på grunn av løsninger utviklet på forskjellig tidspunkt og dermed forskjellige tekniske forutsetninger. Løsningene blir derfor ofte fragmenterte og ikke optimaliserte.

Brukerne er ikke interessert i de enkelte systemene. De vil ha et sett med tjenester som henger sammen og som kan benyttes på alle hjelpemidlene, hvor smarttelefonen synes å være favoritten.

Konsekvensen er at systemer må bygges om og tilpasses andre forutsetninger. Sett utenfra er svaret enkelt, programvaredefinert. Alt ses på som programvare. Deretter er det et spørsmål om å tilpasse programvaren til forskjellige tekniske forutsetninger.

Tilpasning til forskjellige datamaskinmiljøer krever et sett med standardiserte programvaregrensesnitt som foreløpig ikke eksisterer. Derfor er det nærmeste at et programvaremiljø fra en leverandør dominerer. Eksempler er Microsoft, Oracle og Vmware. Ulempen er at anskaffes flere miljøer for å levere brukertjenestene, blir det nye siloer. Vmware og Oracle spiller ikke sammen. Mange håper at Open Stack gjør avhengigheten mindre.

Av den grunn har skyleverandørene begynt å tilby halvfabrikata. Grunnmodulen er Iaas, Infrastructure as a service. Kunden må selv bygge løsningen. Neste skritt er Paas, Platform as a service hvor operativsystem, virtualiseringsteknologi, databaser og annen grunnleggende programvare er startgrunnlaget for kundetjenestene.

Alternativet er Saas, Software as a service eller Application Service Provider som det het for 15 år siden. Da er man opptatt av applikasjonene, mindre av det tekniske.

Utfordringene for mange er at de har behov for litt av hvert. Det vil være et behov for et tredje nivå tilbud som er Application Services as a Service, Asaas. Dette nivået vil utnytte alle slags programvaremoduler på toppen av Paas, eksempelvis Open Source kode for å bygge applikasjoner. Open Stack vil typisk være et grunnlag.

Dette nivået, Asaas vil være et bedre grunnlag for å redusere kostnadene ved å fornye gamle applikasjoner av kompetente fagfolk. For gamle applikasjoner trenger å fornyes arkitekturmessig.

Ønsker sky

Alle de store ønsker å bli skyleverandører. Sist ute er Fujitsu som introduserte seg som skyleverandør i november i 2015, men lanserte tilbudet K5 første juni 2016.

- Fujitsu Cloud Service K5 gir våre kunder muligheten til å starte en digital transformasjon gjennom å kombinere besparelsene i open source-teknologi med robuste forretningssystemer og et stort mangfold av plattformtjenester. Fujitsu investerer betydelig i denne digitale aktiveringsplattformen og tjenestene som sikrer at eksisterende systemer kan integreres med skybaserte applikasjoner, sier Duncan Tait, konserndirektør for Europa, Midt-Østen, Afrika og Syd-Amerika i Fujitsu.

Skyen drar nytte av Open Stack. Integreringen av UForge-teknologi og Metaarc skal bidra til raskere applikasjonsutvikling ifølge Fujitsu, men begge verktøyene synes å være for selve driften.

Bruken av K5 vil skje stegvis. Det er i bruk i Japan. Storbritannia kommer i sommer og Finland i oktober. Om det skyldes behov for oppbygging av kompetanse eller datasentre sier Fujitsu lite om.

For Fujitsu sammen med Hitachi har så mye it-produkter og industrikompetanse at de burde være mye større spillere på det norske markedet. Istedenfor har de blitt produktleverandører, kjent av for få kunder. Strategien til Fujitsu er nå å bygge seg opp på tjenester igjen etter at finnene skulle overta, eksempelvis Hydro for noen år siden.

Deles opp

Enhver industrisektor kan deles opp i et sett med tjenester hvor noen er felles og andre er spesielle for den enkelte bedrift. Målet må være «Rip and Replace», riv ned det gamle og erstatt det med noe nytt. Det nye bør være mest mulig modulært. Det spesielle bør være minst mulig. Dette er en drøm. Den ble drømt for 20 år siden hvor det ble fablet om et stor bibliotek med moduler som kunne settes sammen.

Men uansett må det tenkes nytt. 40 år gammel arkitektur på applikasjonen, tilpasset 30 år gammelt datamaskineri, ytterligere modifisert og kjørt på dagens datamaskiner, er en utfordring. Derfor tenkes det mer og mer i mikrotjenester. Alt skal splittes opp i containere og kunne kjøres på alt slags maskineri.

Skyleverandørene og delvis applikasjonsleverandørene tenker i moduler. Oracle har modularisert sitt forretningssystem. SAP er i ferd med å gjøre det samme med sitt forretningssystem basert på at data er viktig.

Bearbeiding av data skal ta minst mulig tid. Da er svaret at data må ligge i minnet, alltid. Det forutsetter andre former for sikring. Det utfordrer dagens databaser og datavarehus. Med Hana som arkiv for å bearbeide data og ta vare på data, slipper SAP å benytte Oracles database.

Tidligst ute

Bank var en av industrisektorene som var tidligst ute med å benytte datamaskiner til å ta seg av håndtering av betalinger. For at kostnadene ikke skulle bli for store samlet de alle dagens transaksjoner og utførte betalingsoverføringene om natten, internt i bankene og mellom bankene.

Mellom land var det mer komplisert basert på forskjellig valuta. Til slike transaksjoner ble Swift, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, utviklet. 11.000 finansinstitusjoner stoler på Swift. I 2015 ble det sent 6,1 milliarder finansielle meldinger i systemet. Så langt i år har det vært sendt 2,6 milliarder meldinger. 27. mai ble det eksempelvis sendt 24,1 millioner finansmeldinger.

Bankenes tiltro til sikker og samlet ajourføring har ført til at it-systemene har blitt hengende etter. De er preget av den tid og den teknologi da de ble laget. AS EDB prøvde å få de norske bankene til å vurdere en nyere løsning, basert på I-flex, et it-system laget av Citybank i USA. Interessen var ikke til stede.

Selv om DNB hadde prøvd ut I-flex i sitt datterselskap Dnb Nord, har banken valgt å fortsette med sitt sammensnekrete kjernebanksystem som kjøres hos Evry. Dette systemet tar helgefri halv tre på fredag og begynner å jobbe igjen mandag morgen klokken seks.

Siden har Oracle forstått verdien av banksystemer og kjøpt 80 prosent av utviklingsselskapet bak I-flex som holder til i Mumbai i India. Siden er systemet ytterligere fornyet i samarbeid med australske banker og fremstår nå som en skytjeneste levert av Oracle Financial Services Software Limited.

Forstå

Evry har også forstått behovet for fornyelse og jobbet for å levere et mer moderne kjernebanksystem basert på internasjonal enighet. Den første versjonen er levert til norske banker, deriblant Sparebank1.

- For bankene er det aller beste som kan skje at ingenting skjer, hevder Lars Sandtorv, administrerende direktør i Meawallet.

Meawallet er et kompetanseselskap på bankteknologi som bidrar til å levere mer avanserte banktjenester, tjenester som utfordrer tjenestene til de tradisjonelle banktjenesteleverandørene. Disse leverandørene har fått betegnelsen Fintech det seneste året.

Fintech er blitt et stikkord for bankteknologi som kan fornye banksektoren. Ikke alle vil lykkes, men teknologien utfordrer de etablerte bankene om hva bank skal være i fremtiden. De store bankene utvider derfor sitt tjenestetilbud innen bank, finans og forsikring med håp om at kundene vil anskaffe flere av deres produkter.

- En hovedutfordring for norske banker blir å reagere raskt nok når både muligheter og trusler oppstår. Bankene står midt i den digitale transformasjon og kjemper med alle midler for å befeste og utvikle sin posisjon hos kundene. Foreløpig konkurreres det på mest på kjente områder som digitale betalingsløsninger og selvbetjening, understreker Kristian Enger.

To fortrinn

Norske banker har vesentlig to fortrinn, tillit og en stor kundemasse. For alt handler om tillit. Derfor er mye av bankenes fremtidige utvikling knyttet til digital tillit. Uten fornyelse av tilliten vil kundene forvitre til alle slags andre finansinstitusjoner.

Men få er enige om hva digital tillit omfatter. Ifølge Svein Ølnes, forsker ved Vestlandsforsking i Sogndal er det bitcoin og blokkjeder (Blockchain) som representerer digital tillit.

- Med Bitcoin kan du betala kaffikoppar nesten kostnadsfritt, og du kan senda pengar til kven som helst i verda så sant dei har ein mobilt-telefon og ei Bitcoin-lommebok. Det kallar eg banebrytande innovasjon, eller disruptiv innovasjon som det også heiter, understreker Svein Ølnes.

Mange ser på Blockchain som en spennende teknologi, men ingen bankinstitusjon har gått inn for denne teknologien foreløpig.

Grunnsolide norske banker havner langt ned på omdømmetoppen ifølge kommunikasjonsbyrået Apelands årlige undersøkelse. Best er Sparebank1 som har vært foroverlent med hensyn til å videreutvikle sine banktjenester. Banken får et godt omdømme.

Ti prosent

- Utfordringene for bankene er at Fintech-selskapene kan levere bankløsninger til ti prosent av kostnadene for bankkundene, sier Susanne Hannestad, administrerende direktør i Fintechmundi.

Det kommer klart frem når den britiske banken Standard Chartered lanserer Afrikas mest avanserte banktjenester ved bruk av bærbare pc-er, nettbrett og smarttelefoner. Tjenesten tilbys én million brukere i åtte afrikanske markeder.

- Vi bringer det beste fra mobil bank til Afrika. Kunder over hele kontinentet er mer og mer teknologifokusert og ønsker lett tilgjengelig tilgang til sin bank uansett hvor de er, sier Karen Fawcett, administrerende direktør for personbank i Standard Chartered i en pressemelding.

Etter å ha kommet i gang med tjenestene i Botswana, Ghana, Kenya, Nigerie, Tanzania, Uganda og Zimbabwe, vil Standard Chartered senere i høst øke sikkerheten for kundetransaksjonene.

- Vi er dedikert til å gjøre banktjenester, enklere, raskere og sikrere for over en million kunder på tvers av Afrika, hevder Jaydeep Gupta, regiondirektør for personbank i Afrika og Midt-Østen.

Derfor vil Standard Chartered investere 1,5 milliarder dollar i bankteknologi de nærmeste tre årene. Senere i høst vil banken av den grunn lansere fingeravtrykksteknologi for å oppnå sikrere og enklere tilgang til kundenes konti. I sine 30 markeder i Afrika, Asia og Midt-Østen har Standard Chartered nesten ti millioner person og bedriftskunder.

Utfordrer tjenestene

Det Fintech utfordrer er alle de ulike banktjenestene som har vokst frem de seneste femti årene. For det var med IBM stormaskin at de første digitale banktjenestene vokste frem.

For Oracle som er tungt inne som leverandør til bank, har kundene innen bank mange utfordringer. Systemene er rigide. De er rene siloer, eksempelvis kjernebank. Feilelastisk er ikke et stikkord.

Løsningen til DNB på kjernebank er lite fleksibel. Utfordringene med kjernebank fikk Norge føle på pulsen ved bank-krasjet i 2001 da en feilkobling av en nettverkskabel medførte at saldoene på bankkontoene ble ødelagt.

Riktignok er det gjort mye med kjernebank og de kundenære systemene siden 2001, men fortsatt benyttes gammel kjernebank av flere banker.

Minibank er en annen siloløsning. Eksempelvis kodes betingelsene for uttak i minibank i kortet. Skal man kunne bruke dagens betingelser med fire dagers rullerende uttak, må kortet skiftes ut. Også minibanksystemene er gammelmodige. Flere og flere får behov for innlevering av penger i tillegg til uttak. Norske minibanker er ikke tilpasset dette behovet.

Bankene har fått it-omgivelser med mye forskjellig av maskinvare og programvare, operativsystemer, filsystemer og virtualiseringssystemer. Sett fra et teknisk synspunkt er det fragmentert, ikke optimalisert for automatisering. Dermed blir det vanskelig å se kostnadene for infrastrukturen knyttet til bankvirksomheten.

Bank er absolutt ikke det eneste industrisegmentet som har slike problemstillinger. Det gjelder alle, men bank har vært ledende på å ta i bruk nye forbedrete systemer basert på digitalisering og etter hvert mobil bruk.

Sikkerhet