Usikkerhet om nettsikkerhet

Usikkerhet om nettsikkerhet

Undersøkelse viser at folk har antivirus, men føler seg utrygge

En internasjonal undersøkelse utført for sikkerhetsleverandøren F-Secure viser at de fleste av oss har antivirus installert på pc-en.

Undersøkelsen viser imidlertid at brukerne er veldig usikker på sikkerheten. Bare 16 prosent er trygge på at filer de laster ned fra nettsider er frie for ondsinnet programvare og bare 37 prosent mente at de kunne identifisere et forsøk på phishing-svindel. 27 prosent mente at de kunne identifisere en phishing-side.

Undersøkelsen omhandler privatpersoners kunnskap om IT-sikkerhet og hvor trygge vi føler oss online.

Ifølge F-Secure viser undersøkelsen at internettbrukere har en grunnleggende forståelse for sikkerhetsutfordringene som ligger i å være på nett, men de mener forståelsen om hvor ofte antivirusprogrammet på oppdateres for å virke optimalt er mangelfull, da bare 2 av 10 forsto at et antivirusprogram må oppdateres mange ganger per dag.

– Hele 80 prosent av de som var med i undersøkelsen føler seg litt for sikre på at antivirusprogrammet deres er tilstrekkelig oppdatert. Dette er en tankevekker når man samtidig ser at de ikke har gode nok kunnskaper om hvor ofte programvaren bør oppdateres.

Det blir omtrent som å kjøre på isføre med ti år gamle piggdekk. Samtidig viser det hvor viktig det er at nettbrukere skaffer seg sikkerhetsløsninger fra profesjonelle leverandører som inkluderer kontinuerlig service og støttefunksjoner. Gratisprodukter gir rett og slett en falsk trygghet, sier Dag Arne Jerstad, leder for F-Secure i Norge, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også hvilken tillit deltakerne hadde til sikkerheten i e-post, netthandel, bruk av nettbank og andre nettaktiviteter.

Her er hele pressemeldingen fra F-Secure. Om du scroller nederst på siden finner du statistikken:

LES OGSÅ: Gratis PC-sjekk av sikkerhetsekspert hos PC World

---PRESSEMELDING---

Antivirusprogrammer kan gi falsk trygghet

Oslo, 4.3.2008 (15.21): En internasjonal undersøkelse utført for sikkerhetsleverandøren F-Secure viser at de fleste av oss har antivirus installert på PC-en, men vi er ikke flinke nok til å oppdatere programvaren.

For første gang har F-Secure gjennomført det som skal bli en årlig undersøkelse av vår kunnskap om nettsikkerhet på nett og hvor trygge vi føler oss online. Resultatet av undersøkelsen viser at internettbrukere har en grunnleggende forståelse for sikkerhetsutfordringene som ligger i å være på nett, og de fleste svarte at de hadde sikkerhetsprogramvare installert på PC-en. Likevel avsløres en mangelfull forståelse blant forbrukere av hvor ofte et antivirusprogram må oppdateres for å fungere optimalt. Bare 2 av 10 forsto at et antivirusprogram må oppdateres mange ganger per dag.

– Hele 80 prosent av de som var med i undersøkelsen føler seg litt for sikre på at antivirusprogrammet deres er tilstrekkelig oppdatert. Dette er en tankevekker når man samtidig ser at de ikke har gode nok kunnskaper om hvor ofte programvaren bør oppdateres. Det blir omtrent som å kjøre på isføre med ti år gamle piggdekk. Samtidig viser det hvor viktig det er at nettbrukere skaffer seg sikkerhetsløsninger fra profesjonelle leverandører som inkluderer kontinuerlig service og støttefunksjoner. Gratisprodukter gir rett og slett en falsk trygghet, sier Dag Arne Jerstad, leder for F-Secure i Norge.

Undersøkelsen viser også hvilken tillit deltakerne hadde til sikkerheten i e-post, netthandel, bruk av nettbank og andre nettaktiviteter.

Veldig mange følte seg utsatt for virusangrep via e-post, og det var store nasjonale forskjeller i tilliten til netthandel og bruk av nettbank. Bare 10 prosent følte seg trygge for virusangrep via e-post, og 37 prosent følte seg trygge på sin evne til å identifisere forsøk på phishing.

Over halvparten av de som svarte fra USA, Canada, Storbritannia og Frankrike følte seg trygge på å bruke kredittkort på nett, mot bare 15 prosent i Tyskland. Også når det gjaldt bruk av nettbank viser undersøkelsen en betydelig lavere tillit i Tyskland enn i de andre landene. Bare 28 prosent følte seg trygg på sikkerheten i sine nettbanker mot hele 65 prosent i USA, Canada, Storbritannia og Frankrike.

Nøkkeltall:

Forståelse av antivirusbeskyttelse:
- 19 prosent av respondentene forstår at antivirusdefinisjoner må oppdateres mange ganger om dagen. Tyske respondenter scoret høyest, med 31 prosent som svarte at de må oppdateres kontinuerlig. Dette er nesten det dobbelte av gjennomsnittet for de andre markedene.
- 76 prosent av respondentene var sikre på at antivirusdefinisjonene i deres sikkerhetsprogram var oppdatert.
- 73 prosent erkjenner at PC-en deres kan bli infisert med ondsinnet programvare hvis de stoler på antivirusløsningen alene, selv om sikkerhetsprogrammets antivirusdefinisjoner er oppdatert.

E-postsikkerhet:
- Bare 10 prosent av respondentene er trygge på at de kan åpne e-postvedlegg uten å infisere PC-en med ondsinnet programvare
- Bare 9 prosent er trygge på at de kan åpne lenker mottatt i e-poster uten å infisere PC-en
- 24 prosent er trygge på at de er sikret mot ondsinnet programvare sendt via e-post.

Generell kunnskap om internettrusler
- 95 prosent av respondentene har installert sikkerhetsprogramvare
- 75 prosent erkjenner at maskiner med antivirusløsninger fremdeles kan bli infisert med ondsinnet programvare
- 88 prosent forstår at ondsinnet programvare kan legge maskinen deres til i et botnet, altså et nettverk av PC-er som utnyttes til blant annet å sende spam, uten eierens kjennskap.
- 16 prosent er trygge på at filer de laster ned fra nettsider er frie for ondsinnet programvare
- 18 prosent mener de er trygge på at ondsinnet programvare ikke blir spredt via nettsider.
- 37 prosent mente at de kunne identifisere et forsøk på phishing-svindel
- 27 prosent mente at de kunne identifisere en phishing-side.

Oppfatning av sikkerhet i nettransaksjoner
- 50 prosent av respondentene i USA, Canada, Storbritannia og Frankrike mente at kredittkortet var trygt å bruke i netthandel.
- 15 prosent av tyskerne mente at kredittkortet var sikkert å bruke i netthandel.
- 65 prosent av respondentene i USA, Canada og Frankrike var trygge på sikkerheten i nettbanker
- 28 prosent av de tyske respondentene var trygge på sikkerheten i nettbanker

Undersøkelsen ble gjennomført av en ekstern aktør i januar 2008. 1 169 respondenter i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike og Tskland deltok.

Les om:

Sikkerhet