Slik er foto, video og musikk på Vista

Slik er foto, video og musikk på Vista

Test: Med nye, innebygde foto-, video- og andre multimedie-applikasjoner i Windows Vista går Microsoft rett i strupen på Apple.

iLife-programmene som følger med alle nye Mac-er, har bidratt til å gi Apple et rykte for å være særdeles brukervennlig – og forbrukervennlig – på alt som har å gjøre med digitale bilder, video og musikk.

Et av de viktigste argumentene Mac-tilhengere bruker når noen beskylder Apple for høye priser på en del av datamaskinene sine, er at det følger med så mye programvare av høy klasse, særlig på dette feltet, at man ikke trenger å kjøpe ekstra programvare for å få fullt utbytte av sin Mac-investering.

Også Microsoft har lenge levert med programvare for å håndtere bilder, lyd og musikk, men har aldri lykkes med å overbevise markedet om at dette er fullverdig programvare – alt man trenger. Verken på brukervennlighet eller funksjonalitet har programmer som Windows Movie Maker og Windows Media Player greid å fremstå som like vellykte som Apples iMovie, iTunes, iPhoto og iDVD.

Dette kan naturligvis ha vært et bevisst valg fra Microsofts side, for å fremme utviklingen av tredjepartsprogrammer på disse områdene. I så måte har det vært vellykket, ettersom det finnes mye bilde- og videobehandlingsprogramvare på markedet, ikke minst i forbrukersegmentet.

Man kan også spekulere i om dette har vært en politisk strategi på bakgrunn av beskyldningene mot Microsoft om at de ødelegger markedet for tredjepartsaktører ved å integrere slik programvare i OSet. På den andre siden ser vi jo at erkerivalen Apple har gjort dette lenge på plattform – og dermed kanskje skapt presedens for at det er ok?

LES OGSÅ: Kan du oppgradere til Vista? Slik installerer du Vista

Uansett – med programvaren som følger med Windows Vista, ønsker Microsoft åpenbart å endre dette. Med integrert programvare som Windows Photo Gallery, Windows DVD Maker og Windows Media Center skal Windows Vista-pc-er fremstå som et paradis for folk som ønsker enkel håndtering av sine bilder, sine videoer og sin musikk.

Vil Microsoft lykkes? Her er våre førsteinntrykk av den nye programvaren, kjørt på en pc med Ultimate-versjonen installert – vi tar sikte på å gå mer i dybden senere.

Windows Photo Gallery

Windows Photo Gallery fremstår som et tradisjonelt, men moderne utformet albumprogram for bildeadministrasjon, med gode import- og eksport-funksjoner. Det er enkelt å finne igjen bilder ved hjelp av nøkkelord som kan legges til bildene og videosnuttene når de importeres. Dessuten har programmet rimelig gode bildebehandlingsmuligheter, om enn med et beskjedent utvalg funksjoner.

Windows Photo Gallery gir oversikt over bildesamlingen. Her er en eksisterende bildesamling importert inn i Photo Gallery.

Bilder kan sorteres etter blant annet nøkkelord, dato og filnavn. Vil du redigere og bearbeide bildene, kan du både beskjære og rotere dem, justere fargetone og -temperatur, endre eksponering og så videre.

Bevarer originalene

Akkurat som i iPhoto blir originalbildene tatt vare på av systemet når du benytter Windows Photo Gallery. Du trenger altså ikke være redd for at det opprinnelige bildet blir «ødelagt» når du redigerer det. Etter å ha foretatt endringer og lagret bildet igjen, kan du når som helst få tilbake originalen ved hjelp av kommandoen «Revert to original». Men i albumet er det bare den redigerte versjonen som synes, så man slipper versjonsforvirring.

Systemet fungerer slik at originalbildet blir tatt vare på, mens det – uten at du merker noe til det – blir laget en kopi som alle rettelser og endringer lagres med. I programoppsettet kan du velge at originalen slettes for å spare diskplass – noe vi ikke anbefaler.

Når du importerer bilder fra et digitalkamera, blir bildene i utgangspunktet lagret i Pictures-mappen, inne i en mappe som opprettes med dagens dato som mappenavn. Du kan velge å legge på nøkkelord idet du importerer bildet, og da vil dette inngå som en del av filnavnet. I programtilpassingsmenyen (File > Options) kan man bestemme at importerte bilder legges et annet sted.

De foto- og videofilformatene som støttes i øyeblikket, er BMP, JPEG, JFIF, TIFF, PNG, WDP, ASF, AVI, MPEG og WMV. Til å forandre filformatet, går man til Open-kommandoen. Da får man opp en liste over de bildebehandlingsprogrammene på pc-en som kan åpne det bildet man har klikket på. Microsofts instruksjon er at man skal gå til gode, gamle Paint hvis man for eksempel ønsker å forandre filformat.

Men Windows Photo Gallery har foreløpig ingen støtte for RAW-formatene som særlig brukere av digitale speilreflekskameraer ofte benytter. Til disse svarer Microsoft at «for filtyper som Paint ikke støtter, bør du bruke et bilderedigeringsprogram» (min oversettelse). Men har man først investert i for eksempel Adobe Photoshop og Bridge, er vel Windows Photo Gallery neppe noe aktuelt alternativ likevel...

For øvrig ventes det en oppdatering til Vista som angivelig skal gi RAW-støtte, blant annet fordi man under forsøk på å åpne RAW-bilder får beskjed om at støtte for dette ikke er tilgjengelig ennå.

Enkel bilderedigering

Når du henter opp et bilde fra albumet, kan du klikke på «Fix»-kommandoen. Da får du opp en liste til høyre med fem valg. Klikker du det øverste valget, «Auto Adjust», foretar programmet ikke overraskende et forsøk på en totaltilpassing av bildet. Dette fungerer bra med noen bilder, dårlig med andre. Vi opplevde blant annet at enkelte blitsbilder ble justert i retning av litt for kald eller blålig fargetemperatur. Men i mange tilfeller ble bildene justert akkurat slik vi ville ha gjort det selv.

Det er lett å bli kvitt røde blitsøyne i Windows Photo Gallery.

De andre justeringsvalgene er manuelle og går på å justere eksponering og farge, i tillegg til å beskjære bildet og fikse røde blitsøyne. Sistnevnte funksjon er både effektiv og enkel. Man velger funksjonen, drar opp en firkant rundt øyet som er blitt rødt, og når man slipper museknappen, er problemet løst.

Stadig flere av oss sender bilder til hverandre via e-post, og Windows Photo Gallery har naturligvis en egen veiviser som hjelper deg å tilpasse bildene til e-postforsendelse.

Konklusjon

Seriøse fotoamatører og profesjonelle bildebehandlere vil nok ikke nøye seg med mulighetene i Windows Photo Gallery, men de nøyer seg ikke med iPhoto på Mac heller – siden vi først har nevnt den sammenligningen.

Derimot tror vi mange hverdags- og familiefotografer vil oppleve Windows Photo Gallery som akkurat det de trenger for både å administrere og bearbeide bildene sine. Konkurrenter som vil levere album- og bilderedigeringsprogramvare for Vista-brukere, må tilby mer enn bare noe som er enkelt og oversiktlig, for dét kravet oppfylles av Windows Photo Gallery.

Windows DVD Maker

Tidligere Windows-versjoner har ikke hatt høyde for at dvd-plater er det foretrukne medium for å lagre og vise video og lysbildeshow. Selv om du kunne foreta enkel videoredigering med Windows Movie Maker, var det dårlig med støtte for det neste steget i prosessen: Å legge den ferdig-redigerte videoen over på dvd, med innbydende menyer og bakgrunnsmusikk.

Med Vista følger nyeste versjon av Windows Movie Maker, versjon 6, med betydelige forbedringer på mange områder: Bedre støtte for opptak av tv-sendinger, optimalisering for eksport til både 4:3- og 16:9-basert dvd, HD-kompatible eksportformater, en rekke nye video- og overgangseffekter og mye annet.

Og det beste av alt er en integrert, men samtidig frittstående app likasjon kalt Windows DVD Maker. Fra Movie Maker kan du eksportere videofilmen din til Windows DVD Maker. I dette programmet kan du legge til andre videofilmer eller stillbilder, og deretter gå inn i veiviseren som hjelper deg til å organisere materialet og lage menyvalg for visningen.

Mye å velge i

De fleste videoredigeringsprogrammene, fra billige forbrukerprogrammer til de profesjonelle, har enten integrert dvd-håndtering eller leveres sammen med et «dvd authoring»-program. Et eksempel på det første er Adobe Premiere Elements; et eksempel på det andre er kombinasjonen Adobe Premiere Pro og Adobe Encore DVD i den store Adobe Production Studio-pakken.

Windows DVD Maker gjør det enkelt å lage dvd-menyer for videoer og lysbildeshow.

Selv om det finnes mange løsninger å velge mellom, også rimelige, får PC World-redaksjonen jevnlig spørsmål fra lesere om hvordan de skal få laget lysbildeshow av sine digitale fotos på en slik måte at bildene kan vises som lysbildeshow på tv-apparatet. Svaret er at man må kjøpe et av programmene som kan benyttes for å lage dvd-menyer, som fungerer både med levende video og stillbilder, og som konverterer bilde-, video- og lydmaterialet til riktig format for dvd-spilleren i stua.

Når man putter en dvd-plate laget med slik programvare inn i pc-ens dvd-spiller, ser man at alle filene ligger i to mapper som heter henholdsvis Video_TS og Audio_TS.

Programvare for å få til dette har tidligere ikke eksistert som en del av Windows-operativsystemet, men vært et sentralt element i Apples iLife-programsamling. Med Vista kommer det altså en stor forbedring på dette området også for Windows-brukere.

«Profesjonell» seeropplevelse

La oss ta et eksempel. Mange av dagens flat-tv-er har kortplass for minnekort fra digitalkameraer, og mulighet for enkel «lysbildevisning» av bildene på minnekortet. Men dette blir som regel bare statisk og kjedelig visning av uredigerte bilder. Nå kan man i stedet ta videoopptakene og stillbildene en kjapp runde innom Windows Movie Maker og Windows Photo Album for å pynte opp og gjøre materialet mer innbydende. Deretter legger man bilder og/eller video på dvd ved hjelp av Windows DVD Maker, gjerne med musikkakkompagnement. Resultatet blir at familiemedlemmer og venner føler at de endelig får en «profesjonell seeropplevelse».

Windows DVD Maker følger et veiviser-brukergrensesnitt: Først får du opp et vindu der du henter inn video- og bildematerialet, og sorterer dette slik du ønsker. Så får du opp tekstruter der du taster inn dvd-platens hovedtittel og teksten på de andre menyvalgene, som kan være hopp direkte til markerte klipp, lysbildevisninger og så videre. Neste steg er ytterligere finpuss, med blant annet mulighet til å legge på bakgrunnsmusikk. Hele tiden kan man trykke på Preview-knappen for å se resultatet, og når man er fornøyd, er det bare å klikke på Burn.

Konklusjon

Windows DVD Maker er ikke noe avansert dvd-authoring-program. Det er nok mer rudimentært på sitt felt enn bilde- og videoredigeringsmulighetene ellers i Vista – og også simplere enn iDVD i Apples iLife-programpakke. Vi savner blant annet et større utvalg menymaler.

Men programmet løser et problem for mange. Vi tror Microsoft vil sikre seg mange trofaste venner ved at Windows DVD Maker og de øvrige bilde- og videoprogrammene nå følger med Vista. Bilde-, video- og lydbehandling på pc kan virke skremmende på mange – nå har Microsoft tatt igjen mye av Apples forsprang på dette feltet i forbrukersegmentet.

Windows Media Center

Etter hvert bygger man opp en anselig samling mediefiler på pc-en sin – bilder, video, musikk. Dessuten har man en del andre kilder for underholdning koblet til pc-en – for eksempel dvd-spiller, tv-tuner og musikkspiller som også kan hente opp internett-radioprogrammer. Da har man også fått behov for et program som gjør det mulig å finne frem i alt dette materialet. Ikke minst må det være lett å presentere materialet.

Les også vår test av Windows Media Center - på norsk.

Windows Media Center kan med fordel brukes til å vise bildesamlingen din.

Mange forbedringer

Windows Media Center er tilgjengelig i Home Premium- og Ultimate-versjonene av Vista. Microsoft har gjort mange forbedringer siden de første spede forsøkene med dette systemet i Windows XP, som fikk blandet mottakelse. Windows Media Center i Vista har for eksempel fått støtte for miniatyrvisning av både stillbilder og levende video i medieoversikter. Dermed er det lettere å velge enn bare ut fra tekstlister. For eksempel ser man videominiatyrer av tv-programmer man har lagret.

Vi har ikke prøvd Windows Media Center med tv og fjernkontroll, bare de øvrige, mer tradisjonelle pc-funksjonene som å håndtere musikkoversikt og -avspilling, lysbildevisning, start av spill og så videre.

Ved hjelp av såkalte Media Center Extenders, skal man kunne vise sin digitale underholdning på opptil fem enheter – pc-er, tv-er og så videre. Kommunikasjonen skjer via kablet eller trådløst nett, og man kan for eksempel få fatt i all sin digitale underholdning på en Xbox 360-maskin et annet sted i huset enn der pc-en står. For ordens skyld har vi ikke hatt anledning til å prøve dette ennå.

Uvant manøvrering

Manøvreringen i Windows Media Center er annerledes enn i ordinære Windows-programmer. Hele skjermbildet, inkludert menyvalgene, forandres hele tiden, avhengig av hvilken funksjon du har aktivert: Se på bilder, vise dvd-video, se på tv (hvis du har tv-tuner i pc-en) og så videre. Enkelte manøvreringsikoner vises ikke før du beveger pekeren over stedet på skjermen hvor de ligger, så det kreves litt tilvenning. Men vi har ingen problemer med å beskrive Windows Media Center som brukervennlig.

Du kan sette opp Media Center til å «overvåke» bestemte mapper som inneholder musikk, video og stillbilder. Da er det lett å finne frem til og vise slikt innhold.

Windows Media Center egner seg utmerket til å vise lysbildeshow av bildesamlingene man har på pc-en. For eksempel kan man stille inn på såkalt «Ken Burns-effekt» – bildene beveger seg litt og gir en svak illusjon av levende video – når overgangseffekten settes til «Animated». Eller man kan velge vanlig overtoning, eller ingen overgangseffekt i det hele tatt.

Den nye Windows Media Center-løsningen i Vista er «HD-klar» og skal kunne brukes til å vise HD-tv-programmer direkte når kabel-tv-selskapene åpner opp for det.

Microsofts kunngjøring om at Vista støtter HD-DVD og Blu-ray (BR-DVD), betyr for øvrig ikke at Vista i dag uten videre støtter disse filmformatene. Det er bare en forsikring om at programvaren og driverne som produsentene av HD-DVD- og Blu-ray-spillere vil legge ved spillerne, også vil fungere med Vista, heter det.

Konklusjon

Windows Media Center i Vista begynner å bli slik Microsoft sikkert har drømt om lenge, både fordi konseptet nå begynner å bli modent og fordi dagens pc-er begynner å bli kraftige nok til å håndtere slike multimedieprogrammer skikkelig. For eksempel krever det mye datakraft å tegne opp miniatyrbilder av hundrevis av store TIFF-filer.

LES OGSÅ: Vista gjør pc-en din tregere

Vi prøvde Windows Media Center på en flunkende ny, kraftig stasj onær pc og opplevde en del ventetid, men kanskje ikke mer enn man må forvente inntil systemet har lagd de nødvendige miniatyrene av bildefilene.

Men i det store og hele likte vi det vi så av Vista-versjonen av Windows Media Center – selv om det er mye det gjenstår å teste ut ennå.

LES OGSÅ: Den ultimate Vista-guiden