Kinas brannmur spredte seg til USA

Amerikanske brukere utestengt fra Facebook, Twitter og Youtube.

Publisert Sist oppdatert

Av hittil ukjente årsaker har den beryktede kinesiske brannmuren sensurert internettbruk langt utenfor egne landsgrenser. Både i Chile og USA er det rapportert hendelser hvor brukere ble rutet fra nettsteder som Facebook, Twitter og Youtube til kinesiske servere.

Sikkerhetseksperter har foreløpig ikke funnet av nettverksfeilene, men det ser ut at minst én internettleverandør har hentet informasjon fra en dns-rotserver i Kina. Dette har berørt brukere i minst to land, USA og Chile, som har blitt pålagt de samme restriksjonene som nettbrukere i Kina.

Svensk lekkasje?

Den aktuelle dns-serveren i Kina, en av bare 13 dns-rotservere i verden, eies av svenske Netnod. Rotserverne fungerer som sentrale knutepunkt på internett, og sørger for at ulike internettleverandører kan koble seg sammen og utveksle trafikk.

Kurt-Erik Lindqvist i Netnod hevder imidlertid at hans selskap ikke har ansvar for feilen som har oppstått. Men gjennom serveren ble det likevel effektivt utøvd sensur i andre land av den store brannmuren.

Hendelsen ble først rapportert av Mauricio Ereche, en dns-administrator ved NIC Chile, som observerte videreruting av Facebook og andre sider til falske adresser.

Senere på torsdag kom det en annen rapport med lignende innhold fra California. Etter dette er det ikke rapportert flere tilfeller, og både i Chile og USA fungerer trafikken nå som vanlig igjen.

- Sporene til Kina er nå borte, skriver Eneche på en blogg.

Alvorlig

Slike "lekkasjer" i systemet fører til at Kina på kort tid kan sensurere deler av internettet utenfor landet. Det er lenge kjent at Kina bruker metoden overfor landets egne borgere for å rute brukerne fra forbudte sosiale nettverk til falske nettsteder på regjeringskontrollerte servere.

Men at dette også kan hindre nettbrukerne i andre land, er nytt.

- Konsekvensen er at folk utenfor Kina kan bli underlagt landets strenge nettregime og videresendt til Kinas sentrale servere, sier Rodney Joffe ved det amerikanske domeneselskapet Neustar til Computerworlds nyhetstjeneste.

Det er dermed ikke klart om hendelsen skyldes en teknisk feil, eller om Kinas myndigheter tester sitt sensurregime utenfor landsgrensene.