- Sperr nettilgangen for ansatte

Norske Protego mener bedrifter må skjerpe rutinene for nettsamfunn.

Publisert Sist oppdatert

En av ti opplever sin profil misbrukt i nettsamfunn. Og 56 prosent av brukerne deler risikabel informasjon, viser en undersøkelse utført av det amerikansk forbrukermagasinet Consumer Reports.

Videre viser undersøkelsen at 39 prosent laster ned og bruker applikasjoner på Facebook. Knut Øyvind Blystad-Dammen, administrerende direktør i sikkerhetsselskapet Protego, mener folk er for ukritiske.

- Facebook og Twitter samler daglig et stort antall millioner av mennesker, og tiltrekker seg derfor en god del kriminelle. Mange er fortsatt ukritiske til hvordan de bruker sosiale medier, og med økt bruk vil vi derfor få stadig mer misbruk, svindel og infiserte maskiner, sier han i en pressemelding.

Overrasket over policy

For i takt med brukerne, vokser antallet nettkjeltringer. Blystad-Dammen peker på at nettkjeltringene har mye penger og høy kompetanse, og kontinuerlig utvikler slemme applikasjoner som stjeler informasjon, kartlegger bruken din og infiserer andre brukere.

Han er svært overrasket over hvor mange arbeidsplasser som tillater ansatte å laste ned alle typer applikasjoner på selskapets jobbmaskiner.

- De kriminelle vet at brukerne elsker å klikke «aksept» på applikasjoner og lenker, sier Blystad-Dammen.

- Sperr deler av nettet

Han tror ikke mange nok tenker på at en ukritisk aksept til et program samtidig kan være aksept til at skurkene får adgang til informasjon på datamaskinen, og at slike maskiner kan blottstille hele organisasjonen for angrep. Han mener en løsning kan være å avgrense internettilgangen, slik at usikrede områder blir utilgjengelige for den gjengse bruker.

- Sikkerhetsråd er i prinsippet enkle å følge, men kan for noen være kompliserte å gjennomføre i praksis, mener Blystad-Dammen.

Når det gjelder Facebook, oppfordrer han den gjengse bruker til å sjekke ut personverns- og sikkerhetsinnstillingene.

- Det har også kommet en funksjon som forteller deg om en applikasjon du ikke har godkjent har fått tilgang til din private informasjon. I tillegg vil jeg anbefale å bruke godkjente sikkerhetsprodukter for sikker surfing, og en programvare for foreldrekontroll, slik at det er mulig å kontrollere barnas internettbruk også, sier Blystad-Dammen.