Nintendo raser på børsen etter Pokémon-varsel

POPPIS UTEN STORE INNTEKTER: Nintendo raser på børsen etter at varslet at de ikke tjener penger på Pokemon-raptusen. Foto: IDGNS

Nintendo raser på børsen etter Pokémon-varsel

Den japanske spillyndlingen tjener nesten ingenting på sommerens store raptus.

Fra børsstart sank aksjene i Nintendo i formiddagstimene mandag med 16 prosent. Det skjedde etter at selskapet meldte at de rekordpopulære appene mange bruker til å se verden i små glimt fra mobilskjermen ikke gir noe resultatvirkning.

Milliarder borte

Mens Nikkei-indeksen stiger, faller Nintendo-aksjen etter nær en dobling de siste ukene. På topp var ekstraverdien på over 50 milliarder, melder Svenska Dagbladet.

Årsakene til at Nintendo ikke klarer kapitalisere på suksessen, er flere. For det første eier ikke selskapet rettighetene til figurene i spillet, rettighetene ligger i en egen «The Pokémon Company» der eierskapet er delt med to andre.

Selskapet som utviklet app-ene, amerikanske Niantic, ble massivt oppkapitalisert av Nintendo, The Pokémon Company og Google før applikasjonene ble ferdigutviklet. Denne investeringen er ikke i nærheten av å være tilbakebetalt ennå.

Tjener penger som før

Nintendo melder at omsetningsmålene som var inne før app-ene ble lansert er som før, med de lover å endre disse dersom de faktisk skifter over til å tjene penger. Da vil de formodentlig fange dem alle.

Til tross et behersket hysteri blant de pokémon-avhengige, er de kritiske røstene mange. I forrige uke advarte etteretningstjenester om at app-ene var så dårlig sikret at de kunne brukes til kriminelle digitale angrep. Og historiene om folk som roter seg inn på steder der de er til sjenanse eller til plage for seg sjøl eller andre er bare blant de gode historiene.

Spill