Her bygges Norges råeste pc

For bygging av super-pc-en dro vi til Kompletts «fabrikk».

Publisert Sist oppdatert

For vinneren av Norges råeste pc er det Komplett.no som vil ta seg av eventuell brukerstøtte for pc-en. Vi lot derfor også Komplett.no bygge pc-en.

Komplett bygger rundt 30 000 pc-er i året – for det norske, svenske og danske markedet. For en del er det naturligvis interessant å bygge pc-en selv, og spesielt om man har eldre komponenter fra sin forrige pc som fortsatt dekker behovene, blir det penger å spare. Flere norske forhandlere tilbyr imidlertid såpass stor fleksibilitet for hva de kan bygge, at det for mange ikke vil være spesielt hensiktsmessig å gjøre det selv. Ved å la forhandleren bygge pc-en får man en konfigurasjon som er testet, og skulle det være problemer, gis det brukerstøtte og reklamasjonsrett på pc-en i sin helhet – ikke på komponentene enkeltvis.

Komplett.no har såpass stor produksjon av pc-er at samlebåndsprinsippet tas i bruk. Komponenter plukkes fra lageret, blir så pakket utpå en stasjon, går videre til montering, deretter testing og programvarelasting for så til slutt bli pakket på siste del av samlebåndet.

LES OGSÅ:

Hvilken skole-pc skal du velge?

For byggingen av pc-en ble Ken-Gøran Olsborg satt på saken – montøren hos Komplett med rekord for antall bygde pc-er – 30 på én dag. Og selv om undertegnede har mye erfaring med pc-bygging, er det ikke tvil om at det nok gikk lettere og ble ryddigere ved å la noen med enda mer erfaring ta seg av saken.

Det viktige kabinettet

Hvor komplisert en pc blir å bygge henger mye sammen med kabinettet. De siste årene har man fått en klar forbedring i løsninger for blant annet å gjøre systemet ryddigere ved at kabler skjules bedre. Modulære strømforsyninger har også spilt en rolle – spesielt for strømforsyningene til de mest kravstore er det ikke lengre en haug av lange kabler som blir til overs.

Corsair Obsidian 800D-kabinettet har godt tilrettelagte løsninger som både gjør systemet enkelt å bygge, samt at det blir ryddig. Samtidig som man har en stilig design og en god konstruksjon sett ut i fra termiske egenskaper.

Den eneste lille utfordringen kabinettet ga var at festebrakettene for harddisker ikke var tilpasset 3,5-tommers-adapteren til Corsairs SSD-er. Dette lot seg imidlertid enkelt løse ved å borre et ekstra hull i festebrakettene.

Støynivået for pc-en ble overraskende lavt. Vi har erfart vanlige pc-er (og bærbare) som har hatt høyere støynivå under vanlig applikasjonsbruk. Riktignok, når grafikkortene får kjørt seg etter en tid med spilling får man et ganske høyt støynivå, men ved spilling har man gjerne lyd fra spillet som overdøver. Strømforbruket for pc-en målte vi på det høyeste til over 850 watt. Dette er egentlig under en litt kunstig belastning. Ved tomgangskjøring og lett applikasjonsbruk lå strømforbruket på rett i underkant av 300 watt.

For å være på den sikre siden monterte vi inn tre 120 mm vifter i toppen av kabinettet. Dette var tre stillegående vifter fra Fractal Design som vil hjelpe til å få oppvarmet luft ut av pc-en i toppen. Etter det vi erfarte er ikke disse helt nødvendig, men det kan være at de ved høyere romtemperatur og ved lang belastning, kan være en fordel å ha i gang.

LES OGSÅ: En drøm av en spillmaskin

Bilder fra byggingen