STJERNEN: Sigve Brekke har ansvar for Telenors operasjoner i Asia og har alt levert stjerneresulater for Q4 i malaysia og Bangladesh. (Pressefoto)

Asia og Norge drar Telenor opp

Malaysia (Digi) og Bangladesh (Grameenphone) leverte kraftig vekts i fjerde kvartal. Dersom tungtveiende land som Norge, Sverige og Thailand leverer like bra, vil Telenor Group legge fram meget sterke tall i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag morgen legger Telenor fra sin Q4-rapport og dermed også konsernets årsregnskap for 2014. Analytikerne forventer et resultatet (EBITDA) på 9,6 milliarder kroner i fjerde kvartal.

To solide døtre

Digi i Malaysia har sluppet sine tall. De viser EBITDA for fjerde kvartal 2014 på 1,6 milliarder kroner mot 1,5 milliarder i samme kvartal året før. Telenor har nå 11,4 millioner abonnenter i Malysia og økte med 76 0000 i Q4. Også i Bangladesh går det bra. EBITDA ble der på 1,16 milliarder kroner i fjerde kvartal – opp fra 970 millioner i Q4 året før. I Bangladesh har Telenor nå 51 millioner abonnenter. Likevel var analytikernes forventninger så høye at de lå i overkant av hva Digi og Grammenphone leverte.

Dtac i Thailand har hatt betydelige omstillingsutfordringer. Og det blir spennende å se om de har maktet å snu trenden der og om de kanskje har noen nyheter om Vimpelcom selv om det iallfall er utelukket at utviklingen der kan lyse opp i Telenors konserntall.

Norge veier fortsatt tungt

Basert på de tre første kvartalene vil trolig Telenor nå en omsetning i Norge på over 25 milliarder kroner – under 23 prosent av totalen som sannsynligvis vil ligge rundt 110 milliarder kroner for 2014. Fortjenesten i Norge er bedre enn i konsernet som helhet med en EBITDA-margin på 43,7 prosent de tre første kvartalene.

Høyst sannsynlig vil Telenor Norge kunne notere seg for sterk mobil kundevekst i Q4. Ettersom konkurrentene TeliaSonera og Tele2 hadde en samlet tilbakegang på 44 000, skulle det borge for vekst hos Telenor selv om vi antar at noe av tilbakegangen hos Tele2 skyldes «skaprydding» i forbindelse med TeliaSoneras kjøp. Enda mer spennende blir det å se om Telenor makter å opprettholde sin særdeles høye mobile ARPU på 320 kroner fra tredje kvartal.

På fastnettsiden har Telenor lenge tapt markedsandeler fordi frafallet på ADSL har vært omtrent like stor som fiberveksten. Ved utgangen av Q3 hadde Telenor 104 000 fiberabonnenter – en vekst på 18 000 de tre første kvartalene i 2014 – 5000 i Q3. Sannsynligvis nådde ikke Telenor mer enn 23-24 000 i fibervekst i 2014. Det er ikke spesielt imponerende da Altibox-partnerskapet nådde 44 000 og Get 25 000. Av de «tre store» på det området tyder det meste på at Telenor må se seg grundig slått.