Forsvaret bruker hyllevare

Forsvaret bruker hyllevare

En norskutviklet, bærbar kommunikasjonskoffert med ip-teknologi brukes under NATO-operasjoner i Afghanistan.

En nye serie kommunikasjonsmoduler utviklet av Datametrix bidrar til en overgang fra bruk av proprietære kommunikasjonsløsninger til en standardisering på ip-teknologi for Forsvaret. Ifølge en pressemelding fra Cisco skal dette muliggjøre mer funksjonsrike og brukervennlige kommunikasjons-løsninger.

– Ved å ta i bruk standard hyllevare i våre kommunikasjonsmoduler har vi langt flere og billigere produkter å velge mellom. Tradisjonelle proprietære løsninger er ofte svært tidkrevende å utvikle, noe som medfører en risiko for at produktet er teknologisk foreldet når det skal tas i bruk. At proprietære løsninger i tillegg er kostbare å utvikle gjør at vi har mye å tjene på å standardisere på ip, sier Jens Ola Egge, fagansvarlig for mobile løsninger i FLO/IKT i pressemeldingen.

Kommunikasjonskofferten fra Datametrix inneholder alle nødvendige komponenter for tale-, video- og dataoverføring. Den skal fungere overalt i verden uavhengig av type strømkilde og tilgjengelig infrastruktur.

LES OGSÅ: Datangrep på soldater

Utstyret i kofferten velger til enhver tid beste kommunikasjonsbærer, etter kriterier som tilgjengelighet, hastighet og pris. Løsningen gir konnektivitet via internett, SHDSL, ADSL, fiber, ISDN, GSM og annen tilgjengelig infrastruktur. I tillegg sikrer en satellitterminal dekning i spesielt krevende områder.

Kommunikasjonskoffertene er testet både under øvelse og i skarpe situasjoner. Blant annet er de bærbare enhetene tatt i bruk i operasjoner i Afghanistan.

– Tidligere var alt lett militært kommunikasjonsutstyr basert på lukkede radionett, noe som medførte begrensninger i både rekkevidde og båndbredde. Små og spesialiserte styrker sendes stadig oftere ut i internasjonale operasjoner, noe som skjerper kravene til kommunikasjonsutstyr. Med denne nye kommunikasjonskofferten kan én enkelt person frakte med seg en fullverdig kommunikasjonsmodul hvor som helst, noe som gir oss tilgang til det store bildet samtidig som vi kan kommunisere helt hjem, sier Egge.

Les om:

Telekom