Norsk satsing på mobil Wimax

Flekkefjord-selskapet Nextnet har satt i gang en mobil bredbåndstesting på Hamar.

Publisert Sist oppdatert

I et nytt pilotprosjekt på Hamar jobber Nextnet med Wimax-standarden 802.16e som egner seg godt for et nomadeliv med en bærbar pc.

Nextnet har i dag 4000 kunder på bredbånd. Selskapet bruker allerede den trådløse internett-standarden Wimax (802.16d) som egner seg godt i mer stasjonære installasjoner. Det innebærer en mottakerboks skrudd opp på en vegg utendørs for å ta i mot og sende trådløse signaler.

Hastigheten som kan oppnås med den mobile e-standarden er hele 15 Mb/s. Den fastmonterte varianten gir 40 Mb/s. Utfordringen for selskapet er at klienten som må til for å sende og motta signaler over Wimax til den bærbare pc-en, er på størrelse med et litt stort modem.

LES OGSÅ: Norske byer blir trådløse soner

- Klientens størrelse er ikke optimal, den trenger dessuten en ekstern strømforsyning. Det betyr at du for eksempel må koble den til sigarett-tenneren i bilen for å surfe på den bærbare, sier daglig leder Eirik Grønsund i Nextnet.

Han forteller imidlertid at klienter på pcmcia og med usb-tilkobling kommer på nyåret. Disse trenger ikke ekstern strømforsyning og er ikke større enn vanlige wlan-kort.

- Vi tester forskjellige klienter, men disse er ennå ikke kommersielt tilgjengelige. Men Samsung har en del gode produkter underveis. Dessuten vil de fleste produsenter av bærbare pc-er komme med Wimax integrert til neste år, Grønsund.

Til innlandet

Sørlandsselskapet Nextnet har fått et solid på fotfeste på innlandet. Grønsund forteller at grunnen til dette er at selskapet vant en kontrakt med trådløse nett til offentlige bygg med Gjøvik kommune i konkurranse med Eidsiva Bredbånd (Energi) og Telenor. Derfra har de vokst med antenner rundt Mjøsa og dekker nå også Toten-området samt Hamar.

- Pilotprosjektet på Hamar er veldig spennende og unikt. Dette er helt ny teknologi. Målet vårt er at vi skal ha like god dekning som mobilnettet og like stor kapasitet som bredbåndsselskapene, sier Eirik Grønsund.

Det er ambisiøse tanker. Utbyggingen er ikke billig, i alle for et selskap med bare 17 millioner kroner i omsetning.

- Det er kostbart å vokse. Men vår strategi er å ha et positivt driftsresultat. Avskrivningene er såpass store på de investeringene vi gjør at sorte tall på bunnlinjen er langt unna. Det er imidlertid heller ikke målet å tjene penger ennå, sier sjefen i Nexnet.

Per i dag anser Grønsund mobilselskapene som den største konkurrenten på Mobile Wimax og adsl-leverandørene på den såkalte e-standarden som innebærer fastmontert utstyr.

- Fordelen med Mobile Wimax er at teknologien ikke krever fri sikt. I de stedene vi har bygget ut er dette et meget godt alternativ til mobilselskapene. Båndbredden er jo langt bedre på Wimax, sier Grønsund.