Ny bølge av telesvindel

Ny bølge av telesvindel

Blir du oppringt av mistenkelige +88-nummer, koster det deg dyrt å ringe tilbake.

I løpet av de siste dagene er igjen flere nordmenn blitt oppringt fra ukjente nummer. Numrene begynner gjerne på +88, og anropene er foretatt av svindlere over satelitt.

- Forbrukerne må være kritiske. Det er viktig at folk passer på hvem de ringer opp, sier informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

Flere typer

Det er ulike typer forsøk på svindel. I enkelte tilfeller ringer svindleren, gjennom en automatisk tjeneste, opp flere nummer og legger på. Det blir dermed stående som et ubesvart anrop, og hvis noen ringer tilbake blir det svindyrt. Telenor sier det koster 37 kroner minuttet.

LES OGSÅ: Identitetstyver tatt på fersken

En annen form for telesvindel er innhenting av personlig informasjon, som senere kan benyttes til identitetstyveri eller kredittkortsvindel. Da vil den som ringer tilbake få beskjed om at man kanskje har vunnet noe, og må typisk oppgi kredittkortinformasjon eller fødselsnummer.

Svindlere

Svindlerne kan komme fra alle land i verden, men Meling peker blant annet på Zimbabwe, Nigeria, Kina, Seychellene og rundt det Vest-indiske hav.

Meling innrømmer at det er vanskelig å få bukt med problemet. Det er ingen straffeforfølging å snakke om, men Telenor og andre operatører blokkerer nummer som de vet brukes til svindel.

Dermed er rådet å ikke ringe tilbake og ikke oppgi informasjon, for problemet vil ikke gå vekk.

- Dette vil fortsette så lenge noen kan tjene penger på det, sier Meling.

LES OGSÅ: Meldeplikt for id-tyveri er nyttesløst

Les om:

Telekom