FORNØYD: Abraham Foss i Telia Norge har god grunn til å smile i sommervarmen. Foto: Telia Norge.

FORNØYD: Abraham Foss i Telia Norge har god grunn til å smile i sommervarmen. Foto: Telia Norge.

Sterkt halvår for Telia Norge

På mange måter leverer Telia Norge et bedre resultat enn Telenor Norge i andre kvartal i år. Telia har stabil kundeutvikling og økte marginer.

Mens Telenor tapte 24.000 mobilkunder, opplevde synkende omsetning i mobilvirksomheten og svakere EBITDA, har Telia stabil kundeutvikling og økte marginer.

Det vi spesielt merker oss er at Telia i Norge har greid å øke EBITDA-marginen kraftig første halvår 2016 og hadde en stabil kundeutvikling.

Telenor mobil mot Telia Norge

Telenor tapte 24.000 kunder totalt i første kvartal. Telia tapte 20.000 abonnementskunder, men tok det igjen i tilsvarende vekst av kontantkort. Disse har riktignok mye lavere ARPU (Average Revenue Per User).  Det ser ikke ut som Roam Like home i EU har fått like stor negativ effekt for inntektene hos Telia Norge som for Telenor. Telia økte så vidt sine mobilinntekter i Norge mens Telenors mobilomsetning sank.

Telia har nå 2.272.000 kunder i Norge mens Telenor har 3.105.000 mobilkunder. Mens Telenor i første halvår i år hadde 7,3 milliarder kroner i mobilinntekter i Norge, hadde Telia 4,2 milliarder. Årsaken til at det er større forskjell mellom inntekter enn kundetall, er at Telenor har gjennomgående høyere ARPU og står veldig mye sterkere på bedriftsmarkedet.

Telenor får trøste seg med at på konsernbasis viser Telenor fortsatt omsetningsvekst mens Telias omsetning sank det siste kvartalet.

Mange spenningsmomenter

- Det var naturligvis flere spenningsmomenter knyttet til navneendringen og innføring av Roam Like Home. Konklusjonen hittil er at det var et riktig valg. Allerede i april var merkenavnet Telia like godt kjent i det norske markedet som NetCom. Med Roam Like Home ser vi at våre kunder bruker opptil fire ganger mer data i utlandet enn tidligere og at dataveksten i utlandet er større enn i Norge, sier administrerende direktør Abraham Foss.

Andre kvartal 2016 er første hele kvartal som er sammenlignbart med andre kvartal året før etter sammenslåingen mellom Telia og Tele2 i februar 2015.

Imponerende EBITDA

- Vi er fornøyd med underliggende utvikling i våre inntekter og EBITDA. Vi ser vekst i mobilinntektene som følge av økt databruk og en underliggende vekst i totalomsetningen korrigert for lavere termineringspriser.

- Vi har en positiv underliggende ARPU-utvikling og en stabil kundeutvikling fra første kvartal i år. Veksten i EBITDA-marginen fra samme kvartal i fjor reflekterer at vi har klart å ta ut store synergier etter sammenslåingen, og sammenligner vi første halvår 2015 med første halvår 2016 ser vi en økning på 5,1 prosent i EBITDA-marginen, sier Foss.

- Vi er veldig godt fornøyd med churntrenden som viser fortsatt nedgang. Det vitner om at stadig flere opplever en bedre kundereise med oss, og vi jobber kontinuerlig videre med å forbedre kundereisen i alle våre merkenavn, sier Foss.

 

Telekom