TEST: Samsung Wave II: En smarttelefon uten Android?

TEST: Samsung Wave II: En smarttelefon uten Android?

Samsung Wave II har fått større skjerm og et oppdatert operativsystem, men på innsiden er ikke forskjellen stor i forhold til forgjengeren.

Mens de aller fleste mobilprodusentene satser på enten Android eller Windows Phone 7, har Samsung ikke gitt opp satsningen på sitt eget mobiloperativsystem, Bada. Samsung Wave II kommer med den nyeste 1.2-versjonen av Bada, med brukergrensesnittet TouchWiz 3.0 på toppen.

Etter vår mening er brukergrensesnittet fullt på høyde med de beste smarttelefonene på markedet, både når det gjelder brukervennlighet og muligheter. Men det spørs om det er nok, ettersom det for mange brukere er antall apps og kvaliteten på disse som i stor grad avgjør hvor interessant en smarttelefon er.

Den mest synlige forskjellen mellom Wave II og Wave er at skjermstørrelsen har økt fra 3,3 til 3,7 tommer (800x480 punkter). Men på grunn av leveringsproblemer på Super-AMOLED-skjermer har Samsung valgt en såkalt Super Clear LCD-skjerm i Wave II. Bildekvaliteten er svært god, men ikke fullt på høyde med Super AMOLED-skjermen i forgjengeren.

Selve telefonen virker solid bygget, og det meste av telefonen er i metall. Nederst på telefonen er det tre knapper, en for å gå til anropsloggen eller ringe, en for å legge på røret eller lukke programmet du har oppe, og en midtknapp for å vise alle appene.

På høyre side er det en egen knapp for å skru av eller på skjermlåsen. På toppen av telefonen finner du en 3,5 mm hodetelefonutgang, samt en Micro USB-port som er beskyttet av et lite skyvedeksel.

God e-postklient

Mens vi opplevde noen barnesykdommer med e-postklienten og adresseboken til den første Wave-telefonen, håndterte Wave II veldig godt at vi satte den opp mot flere samtidige e-postkontoer. Alle e-postkontoene kan nå vises i en samleinnboks, hvor e-post fra ulike kontoer er merket med ulike farger. Kontaktregisteret er veldig bra, og det kan også vise kontakter som hentes fra Facebook-kontoen din. Kobler du sammen Facebook-kontoen og kontaktregisteret, kan du se Facebook-aktivitet og fotoalbum under hver kontaktperson.

En nyhet er at du nå kan bevege fingeren mellom bokstavene på skjermtastaturet for å skrive ord, uten at du behøver å løfte opp fingeren. Samsung kaller denne funksjonen for T9 Trace Input, og det fungerer på samme måte som Swype-løsningen enkelte Android-telefoner kommer med. Skjermtastaturet er for øvrig utstyrt med de norske bokstavene, noe som manglet på forgjengeren Samsung Wave da vi testet den. Men hvorfor i all verden er man nødt til å gå til skjermbildet for spesialtegn for å skrive punktum eller komma? Selv om du riktignok får punktum ved å trykke mellomromtasten to ganger, virker dette unødvendig tungvint.

Wave II er godt utstyrt, med blant annet Bluetooth 3.0, som gir høyere hastighet ved å kombinere Bluetooth med wlan. Det er støtte for 802.11b/g/n wlan, samt gps og mulighet til å bruke telefonen som 3G-ruter. Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler, og tar ganske gode bilder – selv om det sliter litt i dårlig lys. Det er mulig å filme i 720p HD-kvalitet, med ganske godt resultat. Pluss for fotolys og dedikert kameraknapp.

Det følger med blant annet apps for Facebook, Twitter og YouTube, et prøveabonnement på Samsungs eget navigasjonsprogram (basert på Route66), samt diverse spill. Det er også en ganske god musikkspiller og en veldig god videospiller som støtter blant annet DivX og Xvid – inkludert støtte for undertekster. Du har ingen HDMI-utgang på telefonen, som på LG Optimus 2X eller Nokia N8, men med AllShare-funksjonen kan du sende video, musikk eller stillbilder trådløst til enheter i nettverket som støtter DLNA/UPnP.

Dårlig app-utvalg trekker ned

Totalt sett er Wave II en god smarttelefon, og det eneste som trekker ned er at utvalget av apps til Bada-plattformen fortsatt er ganske dårlig. Vi er ikke overbevist om at verden trenger nok en mobilplattform, og tror Samsung skal slite med å tiltrekke seg utviklere. Bedre alternativer i samme prisklasse er blant annet HTC Desire eller Samsung Galaxy S. Er du villig til å betale litt mer, anbefaler vi LG Optimus 2X til rundt 4 300 kroner, mens Huawei Titan U8800 til 2 500 kroner er et godt budsjettalternativ.

Test av mobil og lyd