HYBRID: Surface Book er en sann hybrid, men oppfører seg mer som en solid bærbar. Designet og brukeropplevelsen utfordrer konkurrentene. (Foto: Microsoft)

Nær perfekt Surface Book

TEST: Microsoft Surface Book har enestående design, god ytelse og er bunnsolid i daglig bruk. Nå er den endelig tilgjengelig i Norge.

Publisert Sist oppdatert

For la det være sagt: med Surface Book og Surface Studio har Microsoft Apple midt i siktet. Fra vi åpner Book er det åpenbart at kjempen fra Redmond mener alvor. Dette er ikke en ultraportabel eller et nettbrett med tastatur, dette er ment som en desktop-erstatter.

Tung og nydelig

Ut av boksen er Surface Book en av de peneste bærbare vi har sett, med de ikoniske hengslene og en helstøpt formfaktor i en grå-hvit farge. Umiddelbart merker man tyngden, vår modell veier rett over 1,5 kilo og tar merkbart større plass enn andre 13-tommere vi har testet. Skjermen, eller nettbrettet, er avtakbart, og kan snus rundt 180 grader om du vil kollapse det over tastaturet. Hengslene gjør at nettbrettet ikke legger seg helt flatt, slik du kan se i bildet over.

Låsmekanismen fortjener også omtale. Her har Microsoft brukt en legering som heter Nitinol. Dette metallet har den egenskapen at det kan forandre form når man gir det elektrisitet, og dette brukes til å låse skjermen fast i tastaturet. Skjermen kan låses enten via en tast på tastaturet, eller i Windows. Skjermen sitter som støpt og er uten tvil den beste hybrid-løsningen vi har sett.

Oppløsning

Med 3,5 tommer skjerm har det ført til en litt merkelig oppløsning på 3000x2000 piksler. Skjermen i seg selv er meget god, lyssterk og klar, og er en absolutt drøm å jobbe på. Vi fant det likevel overraskende at Microsoft har valgt denne oppløsningen, da det meste av video ikke vil vises i sin fulle høyde på skjermen.

Tastaturet gjemmer mer enn bare et ekstra batteri. Vår testmodell kom med Nvidias GTX 950M-prosessor, som ligger gjemt under tastene. Det er imponerende at skjermen kan kobles av og på igjen uten en restart, og grafikkortet fungerer umiddelbart. Microsoft har ikke snakket om hvordan de har fått til dette, men i våre tester fungerer det sømløst.

Arbeidshest

Testmodellen, som for mange vil være aktuell, hadde også åtte gigabyte RAM, og en lynrask NVME SSD på 256 Gigabyte. Den drives av en i5-6300U, og tok lett i mot alle de normale arbeidsoppgave vi kastet etter den. Tastaturet inneholder også to USB 3.0 porter, en mini-Displyport og en SD-kortleser. Her finner vi også ladeporten. Denne finner du også under nettbrett-delen, slik at du også kan lade uten tastaturet.

Om du vil ha noe kraftigere, kommer Surface Book også ut med modeller med opp til 16 gigabyte RAM, en terrabyte SSD og et GTX 965M-kort. Sistnevnte ligger i en såkalt performance-base, som løfter tastaturet en del på grunn av grafikkortet samt ekstra batteri. Den billigste modellen, på 16.000 kroner, kommer med integrert grafikk fra Intel.

Selve tastaturet er en fryd å bruke, og inneholder også en meget god styreflate. Det er stort, og kanskje litt for dypt etter vår mening, men meget behagelig å jobbe på. I sann Surface-stil får du også med en stylus. Denne er nær identisk med utgaven man får på de eldre Surface-modellene, men festes denne gang ved hjelp av magneter. Pennen er god i bruk, men faller for lett av under transport.  

Gammel kjenning

I våre tester yter Surface Book relativt godt. Vi sier relativt, fordi det tross alt er litt eldre maskinvare. Det er ikke gjort en oppdatering på disse siden de først kom ut i USA, og vi forventer ikke å se for eksempel Nvidias 10-serie i disse. Det virker som om Microsoft heller vil hoppe over noen generasjoner før neste oppdatering. Vi testet vår modell gjennom de sedvanlige Geekbench og video-testene, og resultatet er stort sett som forventet. I Futuremark-testene fikk vår modell gode resultater, mye hjulpet av prosessoren fra Nvidia. Den presterer bedre enn de fleste ultraportable, men når ikke helt opp til andre den konkurrerer mot, som for eksempel Dells XPS 13.

HENGSLETE: Det er sjelden vi blir besatt av hengsler og design, men det er vanskelig å gjemme vår begeistring for Surface Book. (Foto: Microsoft)

​​Likevel leverer den godt, også i våre batteritester. Etter en litt trøblete start har Book fått oppdateringer som har løst noen av de tidlige batteriproblemene, og til tross for at vi ikke kom i nærheten av Microsofts egne ord om en 12-timers arbeidsdag, fikk vi nesten ni timer fra Surface Book i våre tester.

Konklusjon

Microsoft mener alvor og Surface Pro blir et populært innslag både i styrerom og design-studioer. Ytelsen er god, designet er enestående og i daglig bruk er den bunnsolid. I vår mening er dette en utfordrer til tronen, og det blir spennende å se hva neste generasjon vil tilby.

Vi savner noe; lading via USB-C, en bedre løsning for pennen og kanskje en litt lavere pris. Vår testmodell, som bør være veldig aktuelle i det norske markedet, koster cirka 20.000 kroner, og du må ut med 36.000 kroner om du vil ha toppmodellen. Likevel, vi tar dette som et spennende tegn på at Microsoft mener alvor, også i Norge.

Surface Book kan forhåndsbestilles fra 15. mars, salgsstart er satt til 20 april.