Brenner for universell utforming

Brenner for universell utforming

UKAS ILDSJEL: Aud Marie Hauge er interaksjonsdesigner og mener gode nettsider har stor innvirkning.

- Hva opptar deg mest faglig?

- Det må jo bli universell utforming. Jeg begynte med det i 2003, skrev masteroppgave om det og har jobbet med det siden. Jeg synes det er bra at universell utforming er satt på dagsorden, og at private og offentlige organisasjoner må ta hensyn til det, for jeg synes det er viktig at nettsider er tilgjengelig for alle. Gode nettsider har stor innvirkning, så det er veldig meningsfullt.

- Hvordan ble du interessert i data?

- Det var litt tilfeldig. Da jeg skulle begynne å studere var planen egentlig at jeg ville bli advokat eller jurist, men ville ikke flytte fra hjemstedet. It trigget interessen, så jeg fortsatte med det.

- Hva var din første datamaskin?

- Pappa var regnskapsfører, og fikk data veldig tidlig. Jeg spilte spill og sliktpå den, men har ikke noe spesielt forhold til det.

- Åpent eller proprietært?

- Det er ikke noe jeg kan veldig mye om, men det er ikke alltid åpen programvare er riktig. Det krever videreutvikling, og det kan være krevende å få tak i rett kompetanse. Åpen programvare kan være bra, men det må være mer enn bare åpent, og dekker ikke alltid behovet.

- Har du en fovorittdings?

- Det må bli mobilen. Jeg har en Iphone 5. Selv om man kanskje ikke ønsker det, så blir den en livsledsager. Det har bare blitt sånn. Men det kunne jo vært hvilken som helst smarttelefon som kan brukes til mer enn bare å ringe. Det er litt tildfeldig at jeg har Iphone.

- Hva er det mest spennende på teknologifronten akkurat nå?

- Jeg synes det som skjer på mitt fagfelt, med ny HTML-standard, ny CSS-standard og universell utforming er veldig spennende og gir mange muligheter.

- Hvis du var it-minister i Norge, hva ville vært din første handling?

- Det første jeg ville gjort er å sette universell utforming høyere på dagsordenen, med plan for kompetanseheving for de som driver med utvikling. Det er ikke dårlig det arbeidet Difi gjør, men jeg ville lagt til rette for kompetanseheving, både for utviklere, kunder og prosjektledere. Universell utforming er veldig viktig. Jeg ville kansje også fokusere på mer effektiv utvikling.

Les om:

Ukas Ildsjel