Savner ikke kassetten

Savner ikke kassetten

ILDSJELEN: Jan Ståle Gjerding startet kode-karrieren på Sinclair ZX Spectrum. Nå er han produktsjef MIN-produktene i Triangel Solution, og synes fortsatt det er gøy å programmere.

- Hva opptar deg mest faglig?

- Dette er kanskje ett av de mest spennende årene for utvikling av våre produkter, det blir mange nye forbedringer. Vi skal gi brukerene flere muligheter samtidig som brukergrensesnittet blir bedre og enklere. Vi bruker gjerne pilotkunder når vi utvikler.

- Hvordan ble du interessert i data?

- Jeg tok et kveldskurs på Høgskolen i Molde i programmering. Slik ble jeg interessert. Koding er fremdeles gøy.

- Hva var din første datamaskin?

- Det var en Sinclair ZX Spectrum. Den ble solgt da jeg kjøpte min neste maskin. Det ble litt Basic-programmering på den. Første kommersielle program var på en Texas-maskin hvor program og data lå på to kassetter. Men jeg savner ikke å bruke kassettspiller

- Åpent eller proprietært?

- Prinsippielt sett, så er jeg mot at man kan ta patent på software og at internett blir differernsiert mellom betal- og ikke-betaltjenester. Jeg frykter også at overvåking skal føre til et lukket internett.

- Har du en favorittdings?

- Jeg er egentlig en software-fyr, og ikke så opptatt av hardware. Men jeg har to to maskiner, brett, ekstra skjermer og mobiltelefon på pulten.

- Hva er det mest spennende på teknologifronten akkurat nå?

- Når jeg prøver å se i krystallkula, så er jeg spent på om vi blir kvitt tastaturet. Og hva som blir fremtidens skjerm, med stemmegjennkjenning, projektor på veggen, tastatur på hvilken som helst overflate. Den type ting. Det kommer til å bli en enda mer dramatisk utvikling de neste ti årene enn de forrige ti, og det har jo vært voldsomt.

- Hvis du var it-minister i Norge, hva ville vært din første handling?

- Jeg vile gjort det jeg kunne for å bevare norsk kultur i en internasjonal, digital verden. Konkret sett ville det være å støtte arbeid for å bringe norske digitale bøker ut på eksisterende plattformer, som Amazon, Apple og den type ting, enn å lage et særnorsk og lukket system. Jeg ville støttet at Store Norske Leksikon blir lagt ut på Wikipedia i stedet for å risikere at nordmenn heller leser engelsk faglitteratur. Norge er jo i en situasjon der vi kan redde kulturen, ettersom vi er rike og er såpass langt fremme teknologisk.

- Jeg er også bekrymret for miljøet og fremtiden, og vil gjerne oppfordre alle til å gjøre det de kan for å presse offentlige myndigheter til å lage en bærekraftig infrastruktur i Norge.

 

ILDSJELEN

NAVN: Jan Ståle Gjerding

FIRMA: Triangel Solutions

DND MEDLEM SIDEN: Ca. 2000

Les om:

Ukas Ildsjel