It er et strategisk verktøy!

It er et strategisk verktøy!

LEDER: Det er vanskelig å skjønne hvorfor it-sjefer ikke har mer innflytelse.

I 2003 publiserte teknologi-kommentator Nicholas Carr en famøs artikkel i Harvard Business Review, hvor han slo fast at "it er uten betydning" (It doesn't matter).

Hans argumentasjon var kort og godt at it har blitt industrialisert og dermed også alminneliggjort. Av det fulgte konklusjonen at det heller ikke lenger finnes noen konkurransefordel i anvendelse av it - på samme måte som det heller ikke er noen konkurransefordel i anvendelse av telefon eller strøm. Den forsvant da alle fikk lik tilgang på teknologien.

Analysen svikter

Det er mer enn en unse av sannhet i dette. Informasjonsteknologi er overalt og det finnes knapt en bedrift eller organisasjon i Norge som ikke i større eller mindre grad baserer driften på ulike it-verktøy. Dokumenter skrives i tekstredigeringsverktøy, regnskap og nøkkeltall føres inn i regneark og epost sendes i store kvanta. Det er lite konkurransekraft i dette.

Men likevel, nesten åtte år etter Nicholas Carrs utspill, er vi langt unna en verden hvor it er uviktig som differensiator i næringslivet - eller offentlig sektor, for den saks skyld.

Der Carrs analyse sviktet i 2003 svikter den også i 2010: Det er ikke teknologien i seg selv som utgjør forskjellen, men bruken av den.

Blant annet er det godt dokumentert at det er en sammenheng mellom en bedrifts inntjening og it-direktørens innflytelse i organisasjonen. Forskjellige bransjer finner stadig flere anvendelsesområder for it, og forretningsprosesser endres fortløpende for å tilpasses de teknologiske mulighetene. Det er lite sannsynlig at vi med det første skal nå et punkt hvor disse prosessene stopper opp. Den begrensende faktoren er menneskets fantasi, ikke teknologien.

Henger ikke sammen

Dette gjør det interessant å lese Dataforeningens nye undersøkelse om it-kårene i Norge. Der kommer det frem at de fleste toppledere anser it som et viktig strategisk verktøy for å lykkes.

Likevel er det få toppledere som mener it-sjefen bør ha en strategisk stilling i selskapet. Dette henger åpenbart ikke sammen. Men det forteller at it fremdeles har et stort uutnyttet potensial i Norge.

Foreløpig kan vi trygt slå fast: "It matters".

Les om:

Ukens Leder