Illustrasjon: iStock

ORGANISERING OG TENKEMÅTE: Problemet er at det ikke er mulig å gå på butikken og kjøpe en «pakke med devops». Illustrasjon: iStock

Moden for endring?  

UKENS LEDER: Devops er en måte å tenke og å organisere seg på. Den må gjennomsyre virksomheten fra bunn til topp, men ikke alle er klare for det.

Programvareutvikling er ikke som andre industrier. Da virker det dumt å organisere utvikling av programvare på samme måte som et annet skipsverft. Tradisjonelt er det akkurat det som har vært gjort, og det er grunn til å spørre om det har vært en av årsakene for it-skandalene vi har sett i historen; kanskje særlig i offentlig sektor.

- De store ikt-prosjektenes tid må være forbi, sa statsråd Jan Tore Sanner under presentasjonen av stortingsmelding nummer 27 - Digital agenda for Norge, tidligere i år. Han formante eierne av digitale produkter og tjenester i det offentlige Norge om å «tenke stort, men starte smått». Start med behov, involver brukerne tidlig og tenk helhet, la han til.

Dette er trolig plukket ut av læreboka for moderne systemutvikling. Om vi legger til å la utviklere, driftsfolk, sikkerhetseksperter, og andre it-fagfolk, og ikke minst spesialistene som tilhører forretnings- eller faglinja systemet skal brukes av om å jobbe tett sammen - fra et system er på idestadiet til det er utrangert, har vi telegramversjonen av en viktig utviklingstrend nå: Devops.

Internett er utstillingsvinduet for programvaresuksesser som er utviklet på denne måten. Verdens kanskje aller største skytjenesteleverandør, Amazon, har ikke engang egne driftsavdelinger. Teamet som lagde en gitt tjeneste har også ansvaret for driften av den. «You build it, you run it» er mantraet der i gården. Toppsjefene i selskapet peker ofte på at den måten å organisere seg på er en viktig grunn til selskapets suksess og innovasjonskraft.

Det er ikke vanskelig å bli inspirert av slik suksess. Problemet er at det ikke er mulig å gå på butikken og kjøpe en «pakke med devops». Dette er en tenkemåte og en måte å organisere seg på, som må gjennomsyre virksomheten fra bunn til topp. Det er ikke alle modne for riktig ennå, dessverre.

Ukens Leder