Spennende skole-it

LEDER: Hold forventningene på et edruelig nivå, skriver Henning Meese.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken landet det norske programvarehuset Visma sin største enkeltstående kontrakt noensinne. Avtalen er inngått med fylkeskommunenes interkommunale selskap Vigo IKS, og omfatter utvikling og leveranse av en skybasert it-løsning for de videregående skolene i landet. Verdien er på rundt en halv milliard kroner over ti år.

Som basis for leveransen ligger Visma Flyt. Dette er et Visma-utviklet system for innholdsadmininstrasjon og samhandling, som blant annet skal gjøre det mulig for hundretusenvis av foreldre å kommunisere med skole og lærere i sanntid.

Avtalen er selvsagt en stor fjær i hatten for Visma. Det er langt fra hver dag det signeres så store it-avtaler i Norge, og selv mener selskapet at dette også kan være starten på en satsing i resten av Norden. I tillegg er investeringen et tydelig signal om at fylkeskommunene har visjoner på it-fronten. Det er betryggende.

Likevel forteller historien oss at det kan være klokt å holde forventningene på et edruelig nivå. It i skolen har stått høyt på agendaen tidligere, uten at det har medført spesielt store gevinster hverken for skolene selv, elever eller foreldre. Det er mange årsaker til det, blant annet at mange av initiativene har basert seg på ildsjeler i kommunene, uten at aktivitetene har vært fundert på konkrete strategiske målsettinger formulert fra sentralt hold. Når i tillegg den generelle it-kompetansen blant dem som skal bruke systemene ofte er lav, mange av løsningene har skapt merarbeid fremfor å forenkle lærernes hverdag og ressurser til opplæring har vært mer enn mangelfull, har resultatet blitt et frynset rykte for informasjonsteknologi i den norske skolen.

Det som skiller denne kontrakten fra andre satsinger i skolen er imidlertid at prosjektet er administrert som en felles innsats i hele den videregående skolen. Det er et fremskritt det er grunn til å ha forhåpninger til. Men nøkkelordet er likevel "brukervennlighet". Uten det er alt forgjeves.