Telenors utfordringer

LEDER: Tele2 har vært og er et viktig korrektiv, skriver Arne Joramo.

Publisert Sist oppdatert

Mens mange europeiske teleoperatører sliter tungt, går det så det suser for Telenor.

Selskapet er rett og slett en pengemaskin. For den norske virksomheten endte første kvartal med en fortjeneste på hele 1,5 milliarder kroner. I det perspektivet blir selv rekordhøye en milliard kroner i investeringer ikke spesielt tyngende.

For sluttkundene og vår digitale hverdag betyr Telenors satsingsvilje i Norge mye. Vi ligger langt etter svenskene som nå snart har 99 prosent 4G-befolkningsdekning, mens Telenor har 57 prosent. Svenskene vil snart ha 92 prosent 4G-arealdekning der Telenor har 4,5 prosent. Det sier litt om investeringsbehovet innen mobil i Norge. Hva det koster å nå et slikt mål i Norge er et tosifret milliardtall så stort at ingen tør snakke høyt om det. I den sammenheng er det ikke vakker musikk for mobilkundene at konsernledelsen onsdag signaliserte mindre investeringer.

Telenor har også utfordringer innen fast bredbånd. 88.000 fiberkunder imponerer ikke i markedet der Altibox har 340.000 og Get like mange kabelkunder som Telenor. Og fortsatt i år vil nok Altibox vokse mer på høykapasitetsnett (NGA) enn Telenor.

TV-markedet er i sterk endring – over fra liniært sanntids-TV til streaming. Mange tror at 50 prosent av all TV vil strømme via internett om få år. Da er det faktisk imponerende at Telenor makter å øke inntektene per TV-kunde betydelig.

Vi vil hevde det er sunn konkurranse i det norske mobilmarkedet i motsetning til i Danmark. Tele2 har vært og er et viktig korrektiv. Derfor håper vi at de finner sammen med ICE. Det er bedre med tre sterke operatører, enn fire (som i Danmark) slåss hverandre ihjel.

Mye er ugjort i det norske telemarkedet og "styggedom" som Google og Facebook og NetFlix truer tilvante inntektsstrømmer. Vi har intet imot at Telenor tjener gode penger – bare de reinvesterer en solid porsjon av dem i Norge. Landet trenger et Telenor som tør, vil og kan satse stort i Norge. De har (delvis) gjort det til nå. Hvor lenge vil det vare?