12 TB via USB 3.0

12 TB via USB 3.0

Buffalo lanserer nye eksterne med flere harddisker.

Etter hvert har USB 3.0 blitt vanlig på nye pc-er, og Buffalo følger opp ved å utvide sitt sortiment av USB 3.0-harddisker. Selskapet var i fjor det første som kunne levere USB 3.0-harddisker på markedet, og utvider nå DriveStation-serien med modellene Quad og Duo - da utstyrt med henholdsvis fire og to harddisker.

DriveStation Quad vil med fire disker leveres med kapasitet på 4, 8 eller 12 terabyte. Buffalo benytter her i sin toppmodell harddisker med 3 terabyte kapasitet. Harddiskene kan man velge å kjøre i RAID 0, 1, 10 eller 5. Hvilket RAID-nivå som er mest aktuelt å benytte kan være en individuell avgjørelse, og avhengig av prioriteringer mellom ytelse, kapasitetsutnyttelse og feiltoleranse. I utgangspunktet vil vi tro at RAID 5 her er det mest aktuelle å utnytte - det gir 75 prosent kapasitetsutnyttelse og feiltoleranse for at en av diskene kan krasje. RAID 5 skal i teorien kunne gi noe lavere skriveytelse enn en del av de andre opsjonene. Man kan også kjøre harddiskene individuelt satt opp, uten å stå i en RAID-volum. De fire harddiskene vil da få egne separate stasjonsbetegnelser.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston HyperX Max USB 3.0 – Rask lomme-SSD

Buffalo oppgir ikke rotasjonshastigheten for harddiskene som benyttes. Maksimal hastighet oppgis til 300 megabyte per sekund, noe vi vil tro er ved bruk av RAID 0. 300 megabyte i sekundet er også en høyere hastighet enn hva vi har sett USB 3.0-kontrollerene vi til nå har testet har klart, men den senere tiden har flere nye kontrollere kommet på markedet.

Markedspris for DriveStation Quad er i skrivende stund henholdsvis cirka kr 3 300, 5 600 og 9 400 for 4, 8 og 12 terabyte-modellene.

For DriveStation Duo får man valget mellom 2, 4 og 6 terabyte. Man har her valget mellom RAID 0 og 1 - altså striping for bedre ytelse eller speiling for bedre feiltoleranse. Også her kan harddiskene sette opp individuelt i stedet for å stå i RAID om man ønsker det.

På det norske markedet har vi kun funnet 2 og 4 terabyte-modellene tilgjengelig, og med markedspriser som per i dag ligger på henholdsvis cirka 1 500 og 2 700 kroner inklusive mva.

Mer informasjon: www.buffalo-technology.com

LES OGSÅ:

TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi