TEST: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

USB 3.0 er klart for markedet og lover båndbredde ti ganger høyere enn for USB 2.0. Vi har testet.

Publisert Sist oppdatert

Nylig lanserte Asus og Gigabyte sine første hovedkort med støtte for USB 3.0 – også kalt SuperSpeed USB. Flere aktører, deriblant Asus, har også lansert tilleggskort som gir USB 3.0-støtte til stasjonære pc-er. Vi regner med at flere vil komme med Expresscard-tilleggskort til bærbare om ikke lenge.

Så langt har Freecom og Buffalo lansert eksterne harddisker med USB 3.0-støtte. Super Talent har lansert en minnepinne med USB 3.0-støtte.

Men er USB 3.0 noe man bør se fram til og prioritere ved kjøp av ekstern harddisk i tiden framover? Spørsmålet har flere svar avhengig av hvilken type bruker du er, men det er ingen tvil om at eksterne USB 3.0-harddisker gir en real ytelsesøkning sammenlignet med USB 2.0.

LES OGSÅ: Superytelse med SSD

Spesifikasjonene

Bak USB 3.0-spesifikasjonen står USB Implementers Forum, Inc. Dette er en organisasjon hvor man finner medlemmer som Intel, HP, Microsoft, NEC og videre omtrent alle større aktører som man forventer vil levere usb- produkter.

USB 3.0 har en teoretisk båndbredde på 4,8 Gbps – dette det tidobbelte av USB 2.0. Hvordan hastigheten i praksis vil være er avhengig av flere faktorer, men man forventer i hvert fall 3,2 Gbps.

Et viktig element er at USB 3.0 skal ha forbedret toveiskommunikasjon. Det vil si at data kan gå til og fra enheten samtidig via separate ledere i kabelen. For USB 2.0 ble de samme lederne benyttet, hvilket betyr at det måtte skiftes mellom sending og mottak - dette, samt administrasjonsforsinkelsene rundt dette, kunne under en del typer bruk gi betydelige ytelsesreduksjoner.

USB 3.0 er bakoverkompatibel, hvilket betyr at USB 3.0-produkter kan benyttes mot USB 2.0 med redusert hastighet. Det kan imidlertid komme produkter som krever høyere ytelse enn det USB 2.0 kan gi, og dermed ikke være mulig/hensiktsmessig å bruke mot USB 2.0. USB 3.0 har andre kabler enn USB 2.0.

Det maksimale strømforbruket for USB 2.0 er 2,5 watt (0,5A/5V). Dette har vært tilstrekkelig for å drive usb-minnepinner og eksterne 1,8-tommers- og 2,5-tommers-harddisker. For 2,5-tommers-harddisker har man operert i grenseland av hva som var mulig, og mange slike eksterne harddisker har blitt levert med en kabel som har gitt mulighet for å hente strøm fra en ekstra usb-port. Med USB 3.0 er det maksimale strømforbruket økt til 4,5 watt. Dette gir en større margin for eksterne harddisker, og trolig vil man også kunne se flere andre enheter uten strømforsyning. Allerede har man hatt flere skannere som har klart seg uten direkte strømtilkobling, og trolig kan det bli flere nå. Det gir også mulighet for raskere lading av for eksempel mobiltelefoner og mp3-spillere som lades via usb.

Kontroller og harddisk

Kontrolleren vi benyttet var et PCI Express 4x-kort fra Asus med en USB 3.0-kontrollerbrikke fra NEC. Dette kortet er også en Serial ATA 6 Gbps-kontroller, slik at man får støtte for to nye grensesnitt-teknologier via ett og samme tilleggskort. Dette tilleggskortet koster cirka 300 kroner inklusive mva.

Harddisken vi benyttet var en Seagate Barracuda 7200.12 i et kabinett levert av Asus for demonstrasjon av teknologien. Vi benyttet også en Intel X25-M G2 SSD i det samme diskkabinettet.