Agile Manifesto endelig på norsk

"Bibelen" for smidig utvikling er offisielt oversatt til norsk.

Publisert Sist oppdatert

I 2001 ble Agile Manifesto ble skrevet. Til tross for at utviklingsmetoden har fått mye oppmerksomhet i Norge har dette dokumentet hittil ikke vært oversatt til norsk. I alle fall ikke offisielt, og med godkjennelse av de fleste, selv om mange har forsøkt seg med sine egne versjoner.

Norsk Forum for Smidig Systemutvikling har helt siden opprettelsen hatt ønske om å få til en norsk oversettelse av verdiene og prinsippene.

- Det var mye debatt rundt verdiene på smidig.no-forumet, mens den senere diskusjonen om prinsippene ikke var like livlig - prinsippene er minst like viktig som verdiene; det er prinsippene som nærmer seg et nivå hvor man kan si at ”dette gjør vi, dette gjør vi ikke” sier Trond Wingård fra Statkraft i en pressemelding.

Diskusjon

Forrige uke var en rekke internasjonale storheter innen smidig utvikling samlet i Trondheim under den XP2010, forøvrig første gang konferansen ble avholdt i Norge. Anledningen ble brukt til å enes om en offisiell oversettelse.

- Vi benyttet alt vi kunne finne av oversettelser både på nett og trykk som grunnlag. Leif Jantzen sitt utkast fra 2006 og diskusjonsforumet på smidig.no var kanskje det som ble flittigst studert, sier Johannes Brodwall fra Steria, som er leder av verdens største XP-meetup.

En ferdig oversettelse av manifestet ble sendt på ”høring” til smidig-miljøet.

Kontrovers

Det å skulle endelig oversette manifestet og prinsippene var ikke en enkel sak. I smidigmiljøet er manifestet nærmest som en helligdom å regne, ifølge ekspertene. Men responsen var stort sett god.

- Vi har i så stor grad som mulig prøvd å holde oss til å oversette manifestet og prinsippene så nær originalen som mulig. Vi mener at disse dokumentene har historisk, så vel som aktuell betydning. Selv om mye har skjedd siden 2001, er det fortsatt disse verdiene som var grunnlaget for bevegelsen som ble startet, sier administrende direktør i Kantega, Jon Øyvind Eriksen.

Norge har ifølge Eriksen over langt tid vært helt i front i den smidige utviklingen.

- Og da skulle det jo bare mangle at vi gjør disse tankene tilgjengelig på morsmålet vårt.

Manifestet ligger nå ute på nett, sammen med de tolv prinsippene for smidig programvareutvikling.