Alle vinner med sommerstudenter

Mange it-studenter tilbringer sommeren som praktikant i norske bedrifter, til glede for bedriftene, studentene selv og kundene.

Publisert Sist oppdatert

Flere og flere it-selskaper tar inn studenter for sommerprosjekter, noe som kommer til gode for alle.

Studentene selv får dyrebar arbeidserfaring med å jobbe i virkelige prosjekter for ekte kunder, bedriftene finner nye talenter til staben, og kundene får solide produkter.

Alle vinner med sommerstudenter på kontoret.

Itverket på NTNU

Itverket i Oslo er ett av flere selskaper som har tatt inn studenter for prosjektarbeid over sommeren.

Selskapet har hentet inn seks it-studenter fra NTNU som har tilbrakt sommeren med å utvikle produkter for If Skadeforsikring og gründerselskapet Shippingcluster.

- Vi gjorde rekrutteringen i fjor høst, og vi fikk 20 søknader. 12 av disse ble kalt inn til intervju hos oss, forteller Tom Henrik Rogstad, daglig leder i Itverket.

Itverket er veldig fornøyd med NTNU, og skulle gjerne samarbeide med andre skoler også, men siden selskapet med sine 33 ansatte har begrenset med ressurser, er det vanskelig å forholde seg til mange læresteder.

Rogstad kan forteller videre at det i hovedsak er to årsaker for selskapets satsing på sommerstudentene.

- Den ene årsaken er lederutviklingen internt, hvor folkene våre får prøve seg som prosjektledere. For det andre er det rekruttering, både av de som allerede jobber her og av studentene, sier Rogstad.

To av sommerstudentene har fått tilbud om fast ansettelse etter prosjektet var avsluttet, noe Rogstad er veldig fornøyd med.

Hodejakt

- Det koster jo å gjennomføre et slikt prosjekt, men det koster også å leie inn headhunter og slikt, sier han med et smil.

Samtidig mener Rogstad at det ligger en trygghet i at studentene får en smak av hvordan selskapet fungerer og arbeider. De har tross alt jo jobbet som vanlige ansatte i løpet av sommerukene.

- Det er en trygghet i å signere med et selskap de kjenner, mener Rogstad.

Og studentene blir ikke kastet rett inn i hverdagen heller. Ole Marius Moe-Helgesen, som er fagsjef hos Itverket forteller at selskapet sørger for at studentene får opplæring i verktøy og metoder.

- Vi legger mye ressurser i opplæring, og starter å jobbe med kompetanseheving med en gang. Vi begynner med å fortelle om hvordan vi jobber, forteller Moe-Helgesen.

Dette er andre året Itverket har hatt studenter på sommerprosjekt, og Moe-Helgesen forteller at det har fungert veldig bra.

- Det har gått veldig på skinner. Vi lærte jo mye fra i fjor, sier fagsjefen.

Accentures sommerprosjekt

Mens Itverket har gjennomført sitt andre år med somerprosjekt, har Accenture vært i gamet en stund lengre.

Selskapet har hatt sommerprosjekter gående i hele 14 år, om som Itverket er ett av målene å trekke til seg dyktige talenter av de over 1.200 søkerne fra forskjellige høgskoler og universiteter i Norge.

Av de 34 som fikk plass i sommerprosjektet (fordelt på ti aktuelle prosjekter), er det flere som har fått tilbud om fast stilling.

Prosjektleder Øyvind Holmstad i Accenture synes sommerprosjektet fungerer veldig bra, og er imponert over det han har sett.

ACCENTURE: Sommerstudentene i Accenture. Fra venstre: Håkon Østerbø (UIO), Hakim Lyngstadås (UMB), Kristin Raa (NTNU) og Tobias Svendsen (NTNU). Foto: Accenture

Årets prosjekt for Holmstads team av sommerstudenter var å utvikle en pilotapplikasjon på nettbrett for det offentlige, et mål som ble gjennomført med god margin.

- Det har fungert veldig bra, og vi er imponert over nivået på de som kommer til oss, sier Holmstad, og legger til at han er veldig fornøyd med teamet han har ledet gjennom seks sommeruker.

Studentene jobber selvstendig som eget team, under Holmstads ørneblikk og bistand av to andre ressurser fra Accenture.

Før studentene setter seg ned bak tastaturet får de naturligvis også kursing i metodene Accenture bruker.

- Vi har to typer studenter, de som er inne på den tekniske siden, ogh de som er inne på ledersiden. De tekniske ressursene bruker blant annet Smidig, og får scrum-kurs. De som er inne på managment får opplæring i presentasjonsteknikk og den type ting, forteller Holmstad.

Bra for alle

Sommerprosjektene gir fordeler til alle partene. Mens studentene får dyrebar arbeidserfaring med virkelige kunder, får selskapene tilgang til nye talenter.

- Det er fordeler på begge sider. For vår del brukes sommerprosjektet som en del av rekrutteringsprosessen, og studentene får prøvd seg skikkelig, sier Holmstad i Accenture.

Også kundene studentene jobber med i sommermånedene tjener på prosjektet.

- Vi har evalueringsmøte med kundene i etterkant, og det har rett og slett vært et vinn-vinn-vinn-prosjekt. Kundene er fornøyde, studentene er fornøyde og vi er fornøyde, avslutter Rogstad i Itverket.