Smidig forskning

Norske it-forskere er blant de beste i verden og Sintef topper listen, ifølge en rangering i Journal of Systems and Software.

Publisert Sist oppdatert

I en ny studie rundt smidige utviklingsmetoder i it-industrien rapportert av Journal of Systems and Software, rangerer forskere fra Sintef på verdenstoppen når det gjelder såkalte «smidige» utviklingsmetoder.

Selve rangeringen er foretatt av forskere ved det teknisk-naturvitenskapelige universitetet i Taiwan, basert på publikasjoner fra over 500 forskere fra 246 universiteter og forskningsinstitutter rundt om i verden.

Smidig utvikling

Smidige metoder har for lengst fått gjennomslag i Norge, både i det private og det offentlige. Mange it-systemer i Norge utvikles med bruk av smidige metoder som Scrum og Lean. I disse prosessene er det den individuelle utvikleren og samarbeid som er i fokus. Dette er i motsetning til «gamlemåten», med detaljerte kravspesifikasjoner, løsningskrav fastsprikret plan fra toppnivå.

Problemet med den tradisjonelle metoden er at krav, informasjonsflyt og prosesser endres underveis i utviklingsløpet. Da er det viktig å være fleksibel for å klare å unngå forsinkelser og kostnadssprekk, mener forskningssjef Tore Dybå ved Sintef Ikt.

- Utvikling av it er en problemløsningsprosess hvor all jobben ligger i utvikling, ikke i produksjon. Dette gjør at det blir et håndverk som skiller seg fra andre ingeniørdisipliner, mener Dybå.

Vellykkede prosjekter

De nye metodene oppsto i Japan, er videreutviklet i USA, og har etter hvert blitt svært så populære i Skandinavia. Store og kjente virksomheter som Statoil, Telenor, Statens Pensjonskasse og Finn.no har for lengst trykket dem til brystet.

Også andre bransjer har tatt metodene i bruk, og blant prosjektlederne er det stor interesse for allsidige smidige metoder, ifølge Sintef.