Apple med nytt programmeringsspråk

Apple med nytt programmeringsspråk

Komplett makeover for Apples utviklerverktøy med iOS 8 SDK.

Årets Apple WWDC-utviklerkonferanse ble sparket igang av Tim Cook og co tirsdag kveld norsk tid.

Og helt sentralt i Apples utvikling av iOS-platformen er lansering av et helt nytt programmeringsspråk kalt Swift.

Apple hadde det travelt da nye OS X 10.10 Yosemite og iOS 8 ble vist frem under åpningstalen. Craig Federighi, Apple programvaresjef, presenterte en drøss av nye funksjoner for både Mac og mobile enheter.

Og de mest omfattende nyhetene for utviklere er så definitivt for iOS-platformen. Hele 4000 nye API-er ble lansert - dette er kall til spesifikk funksjonalitet i operativsystemet som griper til forhåndsdefinerte funksjoner.

Og mange av nyhetene adresserer rammeverkene HealthKit og HomeKit samt Metal for spill.

HealthKit

HealthKit er Apples nye senter for helserelaterte funksjoner som kan styres fra en iPhone.

Vi kan allerede i dag se et vell av apper og maskinvare i helse-sektoren, alt fra blodtrykksmålere til glukometere og pulsmålere. Det disse mangler er en måte å snakke sammen på, og det er dette Apple nå har lansert.

Å gi all denne maskinvaren mulighet til på en enkel måte å snakke mot en felles platform gir også brukere anledning til å knytte denne informasjonen opp mot sin fastlege, mot sykehus eller helsearbeidere. Dette åpner for eksempel for bedre pasientovervåkning samtidig som man slipper å ligge på sykehus.

HomeKit

Det HealthKit gjør for helsen, gjør HomeKit for hjemmet. Og du gjettet riktig - det er hjemme-automasjon som gjelder her. Alt fra Philips Hue-lyspærer til termostater og strømmålere kan tiltales med kall fra iOS.

Det betyr at man med en og samme iPhone kan styre all ulik maskinvare under denne paraplyen fra samme sted, uten å måtte bytte mellom leverandørspesifikke apper.

Metal

Metal-rammeverket høres tøft ut - og er det også. Metal tar 3D-grafikk til et helt nytt nivå. Ikke bare er det raskere enn dagens OpenGL, men enklere å utvikle for også. Under keynote-en ble det demonstrert funksjonalitet for store mengder sprites og grafikk-kall til en A7-prosessor samtidig.

Unity, EA, Enix Square og andre spillutviklere bruker denne teknologien for å bringe grafikkytelse av konsollklasse til mobile enheter. Nyheter innen SpriteKit inkluderer per piksel fysikk og kollisjoner samt inverse kinematics for livaktige animasjoner. Se frem til dette når iOS 8 endelig blir tilgjengelig for brukerne i høst.

Swift

Swift er kanskje den mest radikale nyheten på utviklerfronten fra Apple. Etter år med Objective-C, basert på vaske-ekte C, er tiden nå kommet for et helt nytt og moderne programmeringsspråk. Swift er bygget for Cocoa og Cocoa Touch, og kan leve side om side med Objective C og C siden den samme kompiltoren benyttes.

Det som ble demonstrert live på scenen av Swift, så kompakt og effektivt ut sett for lekmenn, og er tydelig en effektivisering av Objective C-kompleksiteten. Swift er også sikrere, bruker samme minnehåndtering og evaluerer direkte.

Dersom du er nysgjerrig, kan du lese Apples innføringsbok i Swift i iBookStore her (gratis). Du kan lese mer om Swift her . En betaversjon er tilgjengelig på Apples utviklersider .

Andre API-er

Helt til slutt nevner vi at også fingeravtrykk-sensoren har fått nye funksjoner gjennom TouchID API, og det samme gjelder for Cloud Kit og PhotoKit.

Sjekk ut en promo-video laget av Apple for å hylle sine utviklere nedenfor.

Les om:

Utvikling