Bot for piratkopiering

Bot for piratkopiering

Norsk dataforhandler må betale 350 000 etter salg av ulovlig programvare.

En dataforhandler i Aust-Agder er tatt for salg av ulovlig kopiert programvare. Forhandleren må nå ut med 350 000 kroner i erstatning.

- De siste månedene er flere større aksjoner blitt iverksatt for å stoppe forhandlere som selger ulovlig programvare. For å lykkes med dette arbeidet gjennomfører vi testkjøp og mottar tips fra privatpersoner som har oppdaget uregelmessigheter eller feil i programmene de kjøper. Denne dataforhandleren ble avslørt etter et slikt tips, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa, i en pressemelding.

IDC gjennomførte nylig en internasjonal undersøkelse som tok for seg andelen av piratkopiert programvare som ble solgt. Undersøkelsen viser at Norge kommer dårligst ut blant de skandinaviske landene. Selv om andelen piratkopiert programvare gikk ned med ett prosentpoeng i 2006, var hele 29 prosent av alle programvareprodukter som ble kjøpt eller lastet ned fortsatt ulovlig kopiert.

- Det er positivt at andelen synker og vi ligger godt an sammenlignet med en rekke andre i land i verden, men vi ser med bekymring på at så mange begår denne typen lovbrudd. Det er viktig at folk melder fra dersom de fatter mistanke om ulovlig salg eller bruk, sier Hanoa.

Det er langt fra første gang norske forhandlere blir avslørt i slike aksjoner. Nylig måtte en forhandler i Drammens-området betale 177 000 kroner i erstatning for piratkopiering etter å ha solgt PC-er med ulisensiert programvare.

Mange kunder som kjøper nye pc-er tror pc-en er programvare som er lovlig lisensiert.

- Det er trist å se at kunder blir lurt på denne måten. Ulovlige kopiert programvare har ikke alltid de siste oppdateringene og dette kan ramme uskyldige kunder ved at de blir infisert av ondsinnet programvare som virus, ormer eller andre uønskede programmer, sier Hanoa.

Utvikling