Dette bør du kunne i .Net

Dette bør du kunne i .Net

Programmerer Jonas Follesø har klare tanker om hva du bør lære deg framover.

Jonas Follesø er .Net-entusiast, Net-programmerer og .Net-foredragsholder. Kort og godt en slags .Net-ekspert som vet hva som skjer i .Net-verdenen om dagen.

- Jeg har inntrykk av at det fortsatt er veldig stor vekst på .Net, slik det har vært de siste årene. Microsoft har selv vært gira på å pushe det som en sentral utviklingsplattform og begynt å bruke det mye selv. Det meste av nyutvikling hos Microsoft har .Net i seg, eller har et .Net API, sier han.

Resultatet er at man kan bruke .Net til lang mer nå enn før. På Windows, web, mobil og til og med Xbox 360, Mediacenter og nye Surface kan man programmere i rammeverket.

I tillegg begynner .Net-miljøet å bli mer modent med tanke på utviklerpraksis, iføgle Follesø.

- God utviklerpraksis er veldig hot i .Net uviklermiljøet om dagen. Det er mer fokus på kodekvalitet og andre basisprinsipper i stedet for et rent teknologifokus. Miljøet har hatt mye å lære fra Java som har ligget litt foran når det gjelder dette.

Skyen på vei

Follesø har også en del tanker om hva .Net-utviklere bør ha i bakhodet i tiden fremover. Internett er på flere måter et viktig stikkord.

- Microsoft har nå virkelig begynt å satse på dette med rike internettapplikasjoner gjennom Silverlight 2, som ble lansert i fjor høst og Silverlight 3, som ble sluppet som beta i mars. I tillegg kommer verktøyene rundt dette, som Expression. Med disse kan man kan enklere skape rike GUI-applikasjoner på web, slik man typisk hadde på Windows-plattformen, forteller han.

Men utviklere må også se forbi rene webapplikasjoner. Cloud computing er viktig å ha i tankene nå som Azure er på vei.

- Jeg vet ikke helt om det har tatt av hos utviklere ennå, men fra Microsofts side er det en strategisk satsning på slike plattformer. Hvordan man kan skrive løsninger i dag som vil kunne utnytte cloud computing i fremtiden, er sånne ting man må ha i bakhodet for å få utnyttet Azure, sier Follesø.

Follesø mener også .Net-programmerere må lære seg å lage tilstandsløse webapplikasjoner som er klare for å smettes inn i Azure.

- Dette er noe man må kunne for å utnytte cloud computing og Azure. Det er mye som er likt, men det er en del ting man må tenke annerledes på, sier han.

Les andre ting du bør forberede deg på på neste side

Les om: