Rails Girls Workshop i Wien. (Foto: Rails Girls)

KODEKVINNER: Rails Girls Workshop har som mål å introdusere flere kvinner til profesjonell webutvikling. Foto er fra et tidligere arrangement i Wien. Nå kommer workshopen til Oslo. (Foto: Rails Girls)

Kode-workshop for kvinner

Rails Girls workshop arrangeres i Oslo i august. Arrangementet skal friste kvinner til å velge programmering.

Ifølge den siste årlige undersøkelsen fra Oda-nettverk er kvinneandelen i norsk it-bransje 23 prosent. Andelen kodekvinner ligger på 31 prosent.

Det er for lavt, mener Alexandra Leisse, initiativtaker for Rails Girls i Oslo. Selv er hun leder for interaksjonsdesign i konsulentselskapet Iterate, som sponser workshopen sammen med kommunikasjonsbyrået Hyper.

- Gjennom dette initiativet ønsker jeg å vise at det er gøy og spennende å jobbe med webutvikling, og forhåpentligvis starte noen karrierer innenfor feltet, forteller Leisse. 

Introduksjon til programmering

Rails Girls workshop ble først arrangert i Helsinki, Finland i 2010, med 100 deltakere. Siden da har regionale variasjoner blitt arrangert i til sammen 30 land, og flere tusen deltakere har fått en gratis introduksjon til skaper- og kodeglede.

- Formålet er å gi kvinner en introduksjon til profesjonell web utvikling. Ingen blir programmerere i løpet av en helg, men det er mulig å kjenne skapergleden og få et godt utgangspunkt for videre læring, sier Leisse.

Selv har hun hatt lyst til å arrangere Rails Girls i Oslo siden 2012, og med sponsing fra arbeidsgiver og med coaching fra Ruby-utviklere i Hyper er det nå gjennomførbart.

Koding i august

Ruby Girls workshopen i Oslo arrangeres 21. og 22. august, og kvinner i alle aldre - med eller uten kodeerfaring - kan melde seg på via Railsgirls.com. Arrangementet er gratis.

Temaer som blir dekket i den 12 timer lange workshopen inkluderer design, prototyping og koding i Ruby on Rails, HTML, CSS og Javascript.

Utvikling