Lokale partnere skal redde Novell

Etter flere oppkjøp blir Geir Christensen igjen sjef for Novells tilbud i Norge.

Publisert Sist oppdatert

- For noen år siden valgte Novell å kutte kostnader og la derfor ned virksomheten i en rekke land, deriblant Norge, sier Geir Christensen, administrerende direktør i Softline Solutions og tidligere sjef for Novell i Norge.

Etter en storhetstid for 25 år siden har Novell blitt en mindre betydningsfull programvareleverandør til tross for viktige oppkjøp som Unix i 1993 og Suse Linux i 2003, og gode programvareprodukter som Groupwise.

- Groupwise og Novells kollaboreringsstrategi vil kunne flytte seg til skyen. Det vil utgjøre et godt tilbud for å levere kollaborering som en tjeneste, fremhever Earl Perkins, analytiker i Gartner.

Oppkjøp

Det er Microsofts tette samarbeid med it-produsentene som har skapt utfordringene.

Konsekvensene er at omsetningen de seneste årene har hatt en fallende tendens. Den var 862 millioner dollar i 2009, 812 millioner dollar i 2010. Novell har derfor vært til salgs. Et oppkjøpsforsøk ble avvist i mars 2010, men i november kjøpte Attachmate Novell for 2,2 milliarder dollar.

Det er godkjent av aksjonærene. Det er godkjent av EUs konkurransemyndigheter. Men et salg av rundt 860 programvarepatenter for 450 millioner dollar til et interessefellesskap med Microsoft i spissen, medfører at endelig godkjenning ikke er gitt.

Det er leverandører av åpen kildekode som er redde for konsekvensene om Apple, EMC, Microsoft og Oracle blir eiere av programvarepatentene. Novell eier Linux-versjonen Suse som har tysk opphav. Tyske patentmyndigheter må derfor gjøre en vurdering.

En av grunnene er at Novell de seneste fem årene har prøvd å posisjonere seg, som en brobygger mellom Microsoft og det åpne miljøet, ved å inngå en samarbeidsavtale med Microsoft.

Det har skapt kontroverser i 2007. Det skaper tydeligvis fortsatt kontroverser. Et eksempel er at Microsofts fremvisningsverktøy Silverlight er tilpasset det åpne miljøet som Moonlight 4.

Vandring

Etter at Novell la ned i Norge har Novell-kompetansen og produktene vært på vandring. Før nedleggelsen ble Novells sjef Geir Christensen rekruttert til å lede Pc-Ware i Norge som hadde kjøpt opp Ravenholm.

Som en følge valgte Novell Norges organisasjon som ble drevet av Stian Holmen, å bli en del av Pc-Ware etter Novell ikke selv ønsket å være representert.

- Novell videreføres i Norge som en dedikert forretningsenhet i Pc-Ware, sa Ken Tomassen, salgsdirektør for Norden i november 2007 til Computerworld.

Siden har Geir Christensen blitt rekruttert på nytt til Softline Solutions som i desember 2010 kjøpte Stover. Novell-kompetansen i Pc-Ware valgte igjen å flytte på seg. I løpet av de tre første månedene i 2011 jobber de i Stover som i mai blir Softline Solutions. Om noen måneder vil Geir Christensen igjen være sjef for Novells tilbud i Norge.

- Vi har to direkte resellere på Novell i Norge. Det er Pc-Ware og Stover. I tillegg har vi EDB Ergogroup som platinum-partner. Vi forventer ingen forandringer på Novells kompetanse, sier Ken Tomassen nå.

Spørsmålet er hvordan Novell skal markere seg på det norske markedet, for både Pc-Ware, Stover og Softline Solutions representerer andre leverandører og har annen kompetanse enn Novells. Les videre på neste side!