Mamut slettet regnskapet

Mamut slettet regnskapet

En ny oppgradering av programmet Mamut slettet hele regnskapet til dataetterforsker Svein Willassen.

Dataetterforsker Svein Willassen har vært kunde av det norske programvareselskapet Mamut i et par år. Han er fornøyd med selve programmet, men fikk problemer da han skulle oppgradere programmet.

Etter å ha installert Windows Vista på en ny pc, installerte Willassen Mamut versjon 10 på maskinen. Det forelå ingen informasjon fra Mamut om at det ikke var mulig å installere versjon 10 på Vista, og installasjonen gikk smertefritt.

Slettet alt

For en uke siden fikk Willassen så beskjed om at han måtte oppgradere fra versjon 10 til siste versjon av Mamut, versjon 11.2.

- Jeg installerte og prøvde å importere mine egne regnskap, men fikk da beskjed om feil. Det visste seg at versjon 11 blir installert til samme katalog som der regnskapet ligger i versjon 10, men når versjon 11 skal importere regnskapene fra versjon 10, sletter den alle regnskapsfiler og tilknyttede reservekopifiler.

- Dette skjer fordi Mamut har lagt inn en sjekk i versjon 11 på hvilket operativsystem maskinen kjører. Dersom den kjører Vista, antar programmet at det ikke er versjon 10 som er installert fra før, og at det dermed er trygt å slette den aktuelle katalogen, sier Willassen.

I prosessen mistet Willassen dermed alle regnskapsdata som lå i versjon 10.

Kundens feil

- Det viser seg altså at om man oppgraderer, risikerer man at regnskapene blir slettet.

Han møtte liten forståelse for problemet hos Mamuts kundeservice.

- Mamut sier det er min feil at jeg installerte versjon 10 for Vista, fordi de ikke har informert om at versjon 10 er klargjort for Vista. På den annen side kom det jo ingen advarsler om at alle data ville bli slettet. Derimot står det når man installerer versjon 11 står det at den vil importere regnskapene fra tidligere installerte versjoner. Når den så sletter regnskapene, og i tillegg sletter alle sikkerhetskopiene, så dette synes jeg er ganske drøyt.

Det burde vært informert om hva som skjer når man importerer gamle regnskaper, synes Willassen. I alle fall burde man lage programmet slik at det ikke er noen mulighet for at det kan slette regnskapene man har brukt mye tid på å føre. Det virker ikke som Mamut har noen planer om å advare sine brukere om dette, forteller han.

- Jeg går ut med dette for å rette oppmerksomhet mot noe som kan ramme mange brukere. Det virker ikke som Mamut har til hensikt å advare brukerne. Ikke stol på at en ny versjon av Mamut fungerer som den skal, sier han.

- Skal ikke skje

Eilert Hanoa, administrerende direktør i Mamut, sier at selskapet er i dialog med Willassen og skal undersøke hans pc torsdag formiddag for å komme til bunns i hva som har skjedd. Ut fra vanlige omstendigheter kan ikke en slik sletting skje, mener han.

- Det er ikke produktets funksjon at filer blir slettet. Dataene blir ikke slettet, men under installasjonen flyttet til en katalog utenfor programkatalogen, fordi de ikke tillates å være plassert der i Vista. Det er veldig beklagelig hvis data har gått tapt på denne måten, men vi kan ikke uttale oss om denne konkrete saken før vi selv har undersøkt pc-en og får rekonstruert hva som har skjedd.

Hanoa understreker at selskapet er veldig opptatt av selv å være tilstede og løse slike problemer sammen med kundene. Han sier samtidig at dette problemet er helt ukjent for Mamut så langt. Det er snaut ti prosent av Mamuts kunder som har gått over til Windows Vista, forteller Eilert Hanoa.

Utvikling