Microsoft-stryk i Office-standard

Microsoft-stryk i Office-standard

Word-dokumenter er ikke kompatible med ISO-versjonen av Open XML, viser fersk test.

Microsoft Office 2007 kan ikke lage dokumenter som er i tråd med ISO/IEC 29500-standarden, eller Office Open XML (OOXML) som den heter. Det er klart etter at Alex Brown, som er ansvarlig for OOXML-arbeidet i ISO, har utført flere tester mot dagens Word-dokumentformat, skriver ZDNet.

- Word-dokumenter laget med dagens versjon av Microsoft Office 2007 er ikke konforme med ISO/IEC 29500, skriver Brown i bloggen sin, med henvisning til tester av både Strict-skjema og Transitional-skjema.

Microsoft Office 2007 lagrer dokumenter i OOXML, men endringer er blitt gjort i formatet underveis i ISO-prosessen for å få det godkjent som en standard. Brown mener at det må gjøres vesentlige endringer på Microsoft sin side for å få Word kompatibel med den ISO-godkjente OOXML-versjonen.

Til ZDNet har Alex Brown også stilt spørsmålstegn ved om Microsoft faktisk kommer til å legge seg på den ISO-godkjente linjen.

- Kan vi virkelig stole på at Microsoft holder seg i skinnet? Vi får se, sier Brown.

LES OGSÅ: OOXML-demonstrasjon i Oslo

Shahzad Rana, som har frontet Microsoft Norges arbeid med å få Open XML godkjent som en ISO-standard, mener Brown lager storm i et vannglass.

- Etter BRM-møtet i Geneve kom det en ny versjon av spesifikasjonen, på bakgrunn av alle endringene. Det er den versjonen som er inne til endelig validering hos ISO, sier Rana.

Han understreker at det ikke er rart at Office 2007, som ble laget før endringene i OOXML kom, ikke er i tråd med den nye versjonen av formatet. Han understreker likevel at Microsoft kommer til å følge ISO-standarden.

- Microsoft har forpliktet seg til at det blir ISO-standarden OOXML som blir dokumentformatet i Microsoft Office, sier Rana.

Rana mener personlig at det er er i Microsofts interesse at de kommer med en patch så snart ISO har endelig godkjent formatet.

- Når ISO/IEC 29500 er publisert vil Microsoft starte arbeidet med en patch, sier han.

LES OGSÅ: ISO bekrefter Microsoft-seier

Alex Brown legger til at Microsoft nok vil kunne få store fordeler ved å støtte den ISO-godkjente versjonen, og dermed få et snill-borger-stempel i standardiseringsmiljøet.

Brown har også planer om å sjekke om gratis alternative programmer til Microsoft Office, som for eksempel Open Office, er i tråd med ISO-standarden, skriver ZDNet.

Les blogginnlegget til Alex Brown.

Utvikling