Sju programmeringsspråk på vei frem

Sju programmeringsspråk på vei frem

Er du på jobbjakt bør du seriøst vurdere å lære deg ett eller flere nisjespråk.

Det finnes etablerte, dominerende programmeringsspråk som brukes i bedriftene. For enkelte er det Java, andre C#, noen tyr sågar til php og C++.

Men om du er på jobbjakt bør du seriøst overveie å lære et eller flere «nisjespråk» som nå er i ferd med å bli hete poteter i bedriftene.

Vår amerikanske søsterpublikasjon Infoworld har sett trenden og plukket ut sju språk som tilbyr funksjoner du ikke finner i andre språk:

Python

Tilsynelatende er det to typer folk som elsker Python: De som hater parenteser og vitenskapsfolk. Førstnevnte ble lei av rotete tekst med hauger av parenteser og skapte en versjon av Perl som skulle være enklere å lese. Hvis vi hopper over noen år med historie, ser vi at Python er det første språket Google åpnet for på sin Appengine. Dette indikerer at språket har strukturen som gjør det enkelt å skalere i nettskyen, en av de store utfordringene for bedrifts-it.

Det med vitenskapsfolk er verre å forklare, men Pythons far Guido von Rossum tror lab-populariteten skyldes at vitenskapsfolk ofte må improvisere når de forsøker å tolke resultater, som gjør at de trekker mot dynamiske språk som lar dem jobbe kjapt og se resultater nesten umiddelbart. Det finnes også flere biblioteker i åpen kildekode for Python som gir mening for vitenskapsfolk. Men det er ikke bare forskningsselskaper som omfavner språket, det har også oppnådd popularitet i Wall Street-miljøet, der finansselskaper lener seg tungt på matematisk analyse, og dermed bringer inn vitenskapsfolk som er vant til å kode i Python.

Ruby

Ruby, eller rettere sagt Ruby on Rails, blir stadig mer populært for å lage prototyper. Språket i kombinasjon av Rails-rammeverket entret bedriftssfæren i kjølvannet av Web 2.0-eksplosjonen der mange nettsteder startet å eksperimentere med Ruby. Hemmeligheten er bruken av såkalt "convention over configuration", som gjør at en variabel kalt foo får den korresponderende kolonnen i databasen til å også få navnet foo. Dette gjør Ruby on Rails perfekt for prototyper - du trenger bare en grunn til å skrive foo, resten tar Ruby on Rails seg av.

Matlab

Egentlig er systemet laget for at matematikere skal løse lineære ligninger, men Matlab øker i interesse hos bedriftene takket være det store volumet data dagens bedrifter må analysere. Mange av de mer sofistikerte statistiske teknikkene som knytter personer til reklamer, sanger eller nettsider kan løses i Matlab. Ifølge Infoworld bør du forvente at Matlab vokser i takt med loggfiler. En ting er at et menneske ser på listetoppen over besøkte sider, men det trenger et statistisk kraftverk for å klemme ut ideer fra et komplekst sett med stier. Dags dato bruker for eksempel Toyota Racing Matlab for å planlegge hvordan Nascar-bilen skal være skrudd sammen.

Det finnes også verktøy kokt i hop på åpen kildekode, slik som Octave, Scilab, Sage og Pysci – sistnevnte som nevnt i Python-avsnittet. Slike verktøy blir mer og mer vanlig for bedriftene å bruke for å bedre forstå kunden og kundens fremtidsmønster.

Javascript, R, Erlang, Cuda og Cobol på neste side!

Les om:

Utvikling