- Størst behov for programmerere

I dag laget it-bedriftene fest i Galleri Oslo, i kampen om programmerings-studentenes gunst. Experis It mener spillstudenter også bør vurdere "tradisjonelle" programmeringsjobber.

Publisert Sist oppdatert

I mars hvert år arrangerer NITH i Oslo karrieredag for studentene sine. Målet er å åpne skolen for bedrifter som ønsker å profilere seg mot studentene, og å skape en arena der studenter og bedrifter kan knytte kontakter.

I år har 36 bedrifter stilt med egne stands, og den smale gangen på Galleriet i Oslo er full av studenter, rekrutterere og øyenfallende duppeditter av forskjellig slag.

Deriblat en Segway og en fjernstyrt helium-hai - sistnevnte "fløy" artig nok på et eller annet tidspunkt løpsk, og nå henger helium-haien ensom og utilgjengelig oppunder taket i Galleri Oslo.

Populært arrangement

Mange av studentene, spesielt de som er i ferd med å avslutte utdanningen, er allerede i jobb eller har et tilbud liggende klart.

Bachelorstudentene på NITH bruker mye av tiden i det siste året av studiene på praksisarbeid ute i en virkelig bedrift, og flere av får tilbud om fast jobb i praksisbedriften sin.

- Vi vet at studenter fra enkelte studieprogram kan møte utfordringer i jobbmarkedet, sier Therese Wiik Jahnsen, markedskonsulent, ved NITH, og legger til at det helt klart er størst behov for programmerere i markedet i dag.

Jahnsen og studieveileder Maria Martinsen bemanner NITH sin egen stand på karrieredagen, og sørger for veiledning og fulle kaffekopper. Begge er fornøyd med opplegget i år, og melder om stor interesse. For selv om mange av studentene, spesielt de som studerer programering, allerede er snappet opp, så er det både bra og viktig å kunne se de mange mulighetene som norsk it-bransje kan tilby.

POPULÆRT: Maria Martinsen (til venstre) og Therese Wiik Jahnsen fra NITH forteller at karrieredagen er veldig populært blant studentene. Foto: Kenneth Christensen

Det mener også studentene Morten Nøst og Magnus Kjelland. Mens spillprigrammerer Nøst er på tredje året av sin bachelorgrad, så har Kjelland nettopp begynt på bachelorstudiet i interaktiv design. Begge har allerede fått jobb i bransjen.

- Det kan jo være vanskelig å komme inn i spillbransjen, så jeg trenger nok en vanlig programmeringsjobb først, sier Nøst, og legger til at det tross alt er viktig å ha en skikkelig jobb.

Kjelland nikker i enighet, og legger til at han liker karrieredagen, for det er veldig bra å få muligheten til å snakke med representanter for de faktiske selskapene, og ikke bare for eksempel via bemanningsselskapene.

- Jeg har jo allerede fått jobb, men det er alltid bra å se på de andre mulighetene, sier Kjelland.

Industribachelor på NITH

Selskapet Avanade stiller med stand på karrieredagen i år, slik de gjorde i fjor. Bjørn Unnensaker, markedsføringssjef i Avanade påpeker at det er viktig å være tilstede på karrieredage for å møte potensielle rekrutter.

Avanade planlegger å ansette en håndfull nye medarbeidere i løpet av året, og her er det mange kloke hoder å ta av.

- It-markedet i Norge er jo ikke som ellers i verden, det er investeringsvilje i Norge, sier Unnensaker.

Han forteller også at selskapet har hatt god erfaring med NITH-studentene tidligere, og han nevner blant annet at de kommer raskt inn i prosjektarbeidet, og gir verdi fra første stund.

Så fornøyde er de, at de har inngått et samarbeid med NITH om eget skreddersydd industribachelorprogram. Med seg på stand i dag har Unnensaker med seg den første kandidaten for programmet, Martin Wedvich, som er ferdig med bachelortprogrammet til sommeren.

Programmet har stor verdi, mener Wedvich. Han startet NITH med bachelorgrad i spillprogrammering i siktet, men har kommet frem til at spillbransjen er en ganske tøff bransje å komme inn i. Derfor skiftet han, og er snart blar med industribacheloren sin.

- Jeg ville i utgangspunktet jobbe med spill, men det er en vanskelig bransje, så derfor skiftet jeg. Det er jo også viktig å kunne jobbe ute i prosjekt og få arbeidspraksis, sier den fornøyde bachelorstudenten.

Og selv om industribacheloren tar ett år lenger å fullføre, fire år mot de vanlige tre, så er det verdt det, mener han.

-Du får jo halvannet år med praksis og lønn, legger Wedvich til med et smil.

Viktig å vise seg frem

Bemanningsselskapet Manpower er også på plass, i år som i fjor, med stand komplett med fristende arkade- og flipperspill. Anna Rønning fra Experis It, en sammenslåing av Manpower Professional og Elan It, er godt kjent på NITH, og i tillegg til å ha vært på fjorårets karrieredag, er hun og kollega Anja Bjørkeland innom høgskolen ellers i året også.

- Vi er blant annet med på en del sosiale ting, som forskjellige studentarrangementer og lignende. Vi er godt kjent med studentene, sier Rønning.

I tillegg til rekruttering for fast- og deltidsjobber arangerer Experis også en rekke aktiviteter for NITH-studentene. Ettersom mange av studentene på høgskolen studerer spilldesign, som det er et begrenset marked for, foreslår selskapet at det kan være lurt å se på andre muligheter enn bare spill.

Experis stiller også med mentorprogram, for første gang i år. Det har vært en suksess, og det vil de fortsette med.

Etter ett par timer med kontaktbygging, småprat og rekruttering flytter karrieredagen inn i Studentkroa for å fortsette med en pils eller brus. Og så er det et helt år til neste karrieredag.