Lokker med gratisverktøy for å konvertere til Hyper-V

Microsoft forsøker å gjøre det enklere å bytte plattform for virtualisering.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha vært ute i testversjon siden våren har Microsoft nå lansert gratisverktøyet Virtual Machine Converter (MVMC) i skarp versjon.

Verktøyet inngår i Microsofts Switch to Hyper-V-satsning, der selskapet forsøker å få flere til å velge Hyper-V som virtualiseringsmiljø.

Som navnet avslører kan verktøyet brukes til å endre virtuelle maskiner som kjører i et Vmware-miljø til et format som kan kjøres i miljøer som er basert på Microsofts Hyper-V.

Les vår guide: Kjør Windows 8 virtuelt

I praksis fungerer MVMC med virtuelle maskiner og disker som er lagret i vmdk-format med Vsphere 4.0, 4.1 og 5.0.

Maskinene kan deretter kjøres på Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 SP1 og på respektive serverversjoner med Hyper-V.

Administratorer kan velge mellom en versjon av konverteringsverktøyet som har et grafisk grensesnitt samt en trinn-for-trinn guide for konverteringer, eller en versjon med kommandolinje.

Innebygget i Windows 8 Pro

I Windows 8 har Microsoft integrert Hyper-V i den avanserte versjonen som heter Windows 8 Pro. Dette er den samme hypervisoren som har vært tilgjengelig i serverversjonene siden Windows Server 2008 SP 1 ble lansert i juli 2008.

I motsetning til løsningen i Windows 7 har vi nå med en profesjonell hypervisor å gjøre. Den kan kjøre andre gjesteoperativsystem enn kun Microsofts, så nå er det fullt mulig å installere en Linux-maskin under Windows.

Hyper-V er også langt raskere og mer robust enn Virtual PC, noe som gjør den enda mer egnet i profesjonelle sammenhenger.

Kravene til Hyper-V

For å ta Hyper-V under Windows 8 Pro må dette være en 64-bits utgave av Windows, ellers vil ikke virtualiseringen fungere.

På maskinvaresiden krever Hyper-V relativt nye prosessorer fra Intel eller AMD i systemet. Det spesifikke kravet til prosessorene er at de støtter SLAT («Second-Level Address Translation»).

Dette er funksjonalitet som Intel introduserte med sin «Nehalem» mikroarkitektur, og som kom i enkelte Intel Core i3, i5 og i7-prosessorer.