Under jorden med Ergogroup

Under jorden med Ergogroup

BILDESERIE: 220 000 liter elvevann i timen sparer Ergogroup for mellom tre og fire millioner kroner i året.

Ergogroups fjellanlegg på Gjøvik er større enn en fotballbane. Her finnes 3500 servere og annet utstyr som tjener ulike kunder. Noen meter under datahallen ligger Gjøviks ishockeyhall (fjellhallen).

- Vi startet nylig opp en utvidelse. En ny hall er under bygging og vi regner med at 1300 nye kvadratmeter skal stå ferdig i juni 2009, sier Håkon Iversøn ved Ergogroup på Gjøvik.

Iversøn har fått i oppdrag å vise HPs Britt Aas Fidjestøl, Ergogroups kommunikasjonsdirektør Hilde Solegaard og Computerworlds utsendte rundt i anlegget. At HP er med på turen er ingen tilfeldighet.

SE BILDENE FRA FJELLHALLEN HER

- Vi har standardisert på bladservere fra HP med strømsparende disker og minne. Ved hjelp av virtualiseringsløsninger skal vi konsolidere vår serverpark betydelig og vi streber selvfølgelig etter å utnytte maskinvaren maksimalt, sier Hilde M. Solegaard.

LES OGSÅ: Det virtuelle dilemmaet

Men inne i fjellet hvor datasenteret ligger er det fortsatt store mengder utstyr fra både Sun, IBM og Dell.

- Vi er ikke religiøse, men ønsker å standardisere så langt det er hensiktsmessig, sier Håkon Iversøn.

Sparer strøm

Grønn it er vinden. I alle fall når det gjelder å redusere strømforbruk, og dermed i samme slengen redusere kostnadene. Men da Fjellhallen på Gjøvik ble etablert i 1993, av Postens datasentral i samarbeid Gjøvik olympiske anlegg, stod allerede strømsparing på dagsorden.

- Helt siden starten har vann fra Hunnselva blitt brukt til kjøling av datasenteret. I tillegg gir fjellet en jevn temperatur året rundt, sier Iversøn.

Hele 220.000 liter pumpes inn i kjølesystemet døgnet rundt – hele året. Datahallen har i dag et strømforbruk på 15 millioner kwh per år. Ifølge Ergo sparer elvevannet selskapet for rundt fem millioner kwh i året – tilsvarende mellom tre og fire millioner kroner, avhengig av prisen på strøm.

LES OGSÅ: Norske it-sjefer blåser i grønn it

Ergogroup er dessuten i dialog med Gjøvik kommune om hva man kan gjøre med vannet som går ut av systemet. I dag holder dette vannet 1 til 2 grader høyere temperatur enn vannet som går inn. Returvannet går imidlertid rett ut i elven igjen, for så å renne ut i Mjøsa.

- Om vi kunne nyttiggjøre oss av disse gradene ville det vært flott. Vi er i en dialog med kommunen for å se på mulighetene, sier Iversøn.

SE BILDENE FRA FJELLHALLEN HER

Virtualisering