Samsung snur i Microsoft-krangel

KRANGLER: Microsoft og Samsung har kranglet om hvem som skal styre Windows-oppdateringen på pc-ene.

Samsung snur i Microsoft-krangel

Slutter å blokkere auto-oppdatering av Windows. Hvorfor er det så viktig for Microsoft?

For Microsoft er Windows Update hellig, og selskapet opptrer svært beskyttende overfor oppdateringsfunksjonen.

Windows Update er ikke bare en kjernefunksjon i Windows, men er også den eneste godkjente kanalen for å distribuere endringer i Windows-koden, ifølge amerikanske Computerworld.

Ingen tukling, takk!

Samsung har nå fått merke hvor sterkt Microsoft reagerer når noen forsøker å tukle med Windows Update.

Før helgen sendte Samsung ut en epostmelding der det het at selskapet om få dager vil legge inn en endring i sitt eget oppdateringssystem, Samsung Software Update, som gjenoppretter automatisk Windows Update-kjøring.

Mange tolker denne kunngjøring som et knefall for Microsofts krav om ikke å røre Windows Update.

Autooppdatering

Det hele startet med at en ekspert på kodeskriving og feilsøking i programvare, Patrick Barker, beskyldte Samsung for i det stille å deaktivere automatisk oppdatering av Windows gjennom Windows Update.

På sine pc-er og hybrid-maskiner sørger Samsung Software Update for endre standardinnstillingen i Microsofts Windows Update fra automatisk oppdatering til en innstilling der brukeren selv kan velge om oppdateringene fra Microsoft skal installeres eller ikke.

Microsoft reagerte kraftig på disse opplysningene og en talsperson for selskapet sendte ut en epostmelding der det fremgikk at selskapet ikke anbefaler at man på noen som helst måte slår av eller modifiserer Windows Update, ettersom dette kan utsette brukeren for økt sikkerhetsrisiko.

I meldingen het det at Microsoft var i drøftinger med Samsung om denne problemstillingen.

Den første responsen fra Samsung var at selskapet ville undersøke saken nærmere. I neste runde avviste selskapet at det hadde blokkert en Windows 8.1-oppdatering. Ifølge Computerworld USA var det en avslørende innrømmelse, for det var ingen som hadde nevnt Windows 8.1 spesifikt i saken.

Saken endte på fredag med en ny kunngjøring fra Samsung der det fremgikk at Samsung hadde besluttet å ta ønsket fra Microsoft til følge.

– Samsung er opptatt av sikkerhet og vi fortsetter å legge stor vekt på vårt partnerskap med Microsoft, het det i kunngjøring (vår oversettelse).

Enda viktigere i Windows 10

Hvorfor er Microsoft så opptatt av å beskytte Windows Update? Som sagt er Windows Update en av kjernefunksjonene i Windows og den eneste godkjente kanalen for å distribuere endring i koden.

Men faktum er at Windows Update blir enda viktigere i tilknytning til Windows 10 enn tidligere. Når Microsoft gjør den ferdige versjonen av Windows 10 tilgjengelig for brukerne 29. juli, vil det nye operativsystemet distribueres nettopp gjennom Windows Update, som en oppgradering til brukere av Windows 7 og Windows 8.1.

Dette er første gang Microsoft bruker Windows Update til en så grunnleggende funksjon som lanseringen av en helt ny OS-versjon. I den sammenheng er det å «låse» brukerne fast via Windows Update en avgjørende funksjonalitet i Windows 10 for forbrukermarkedet, skriver Computerworld USA.

I Windows 10 Home, som særlig er myntet på forbrukermarkedet, kan ikke Windows-brukerne lenger velge hvilke oppdateringer de ønsker å installere. Alle oppdateringer vil bli lastet ned og installert automatisk, uten forsinkelse.

Dette og mange andre forandringer er en del av Microsoft strategi om å gjøre Windows til en tjeneste.

Windows 10