TAPETSERER MED WINDOWS: Windows 10 er mest populære Windows i Norge, hevder Christian Almskog, sjef for Windows og Enheter i MS Norge. Arkivfoto: Dag-Rune Z. Vollen

TAPETSERER MED WINDOWS: Windows 10 er mest populære Windows i Norge, hevder Christian Almskog, sjef for Windows og Enheter i Microsoft Norge. Arkivfoto: Dag-Rune Z. Vollen

Nå er Windows 10 størst i Norge

Windows 7 er forbigått i en fersk måling av operativsystemer i Norge.Veksthåpet ligger hos bedriftene.

I september passerte Windows 10 milepælen med 400 millioner installerte enheter i verden. Det er opp med femti millioner fra august.

Gode norske tall

Hos Microsoft Norge har de ingen offisielle tall for andelen i Norge, men viser gjerne fram tall som viser nettrafikken i Norge målt etter operativsystem.

Den viser at Windows 10 passerte Windows 7 med et par prosent i september. De to mest populære Windows-versjonene står for rundt 70 prosent av nettstedstrafikken i Norge. Fra lanseringen av Windows 10 i fjor sommer til nå har Windows 8.x falt fra 23 prosent til rundt 7 prosent.

- De 400 millioner PC-ene i verden er så langt brukt i 135 milliarder timer, forteller Christian Almskog, sjef for Windows og Enheter i Microsoft Norge når han kommenterer tallene.

Til de forskjellige brukstallene utdyper Almskog med brukertilbakemeldinger Microsoft selv henter inn.

- Windows 7 regnes fortsatt som bra, men Windows 10 er gjennomgående bedre likt. Windows 8.1 er mindre likt generelt, men det er markant forskjell: Det som har Windows 8.1 med en pekeskjerm er gjennomgående veldig fornøyd.

Han forteller også at integrasjonen med Xbox gjør at Windows 10 er spill-os for 42 millioner enheter. Almskog framholder støtten for grafikkaksellerering med Directx12-støtten i Windows 10 er en nøkkel til spilleroppslutningen.

Gjør kur til sikkerhetsbevisste kunder

Microsoft hadde selv et mål om å nå én milliard enheter med Windows 10 innen 2018. Dette ble visstnok avblåst i sommer, men dersom oppgraderingstakten i det viktige profesjonelle markedet av virksomheter tar seg opp kan det hende at det ikke blir helbom.

- Det norske kunder er mest opptatt av er sikkerhet, forteller Arne Hartmann. Han er produktsjef for Windows 10 i Norge.

- Med Windows 10 har vi laget den siste versjonen av Windows, men den skal utvikles og oppdateres kontinuerlig inn i evigheten. Det kan være en utfordring for virksomheter som er bekymret for stabiliteten i egne systemer.

Hartmann trekker fram at framover vil det komme et par store oppdateringer til Windows i året, som samler opp alle tidligere fikser og lapper, og legger til nye funksjoner. Microsoft legger opp til fire hovedløp for kundene.

Fire veier for Windows

Et «Insider Preview»-program er for de som se på og prøve det aller nyeste Windows, en type kontinuerlig beta som virksomheter bør ha en pc eller to som kjører fortløpende. Rundt fem millioner er med her og deres tilbakemeldinger avgjør hvordan gjeldende variant skal bli.

Gjeldende variant, «Current branch», er navnet på hovedoppgraderingene. I august rullet Microsoft ut Anniversary Update til alle vanlige brukere.

Et stykke tid etterpå, 8-12 uker, kommer en stabil og fikset variant av «Current branch» i en virksomhetsorientert variant, «Current Branch for Business». Dette er den offisielt støttete varianten for det profesjonelle markedet, og inkludert testtid vil disse «Windows for Virksomhetene» ha et livsløp på 18-22 måneder. Hver slik variant vil ha overlappende levetid, slik at virksomhetene kan hoppe over en hovedvariant uten å miste brukerstøtte fra Microsoft.

- Dermed ivaretar vi både behovet for å holde Windows kontinuerlig oppdatert og sikkert, og virksomhetenes behov for forutsigbarhet og stabilitet. På litt sikt er det ikke umulig at vi fjerner «10» og bare kaller dette systemet Windows, bekrefter Hartmann.

Norske særtrekk

Til Computerworld utdyper Hartmann utfordringene virksomhetene står overfor.

- Gjennom populære applikasjoner som Office 365 og nettlesere som Chrome har de fleste virksomheter blitt vant til kontinuerlige oppdateringer og varianter. Men operativsystemet er fortsatt den kritiske plattformen, og app-er og applikasjoner som er utviklet for en bestemt variant av OS-et kan slutte å virke. Inntil ny kode og nye applikasjoner er på plass må derfor OS-et behandles særskilt.

For resten av verden viser brukertallene at Windows 7 fortsatt er soleklart mest populære Windows, med 47 prosent. Deretter inntar Windows 10 andreplass med 23 prosent, Windows XP tredjeplass med 9 prosent og Windows 8.1 er fjerdevalg med 8 prosent. Om man slår sammen 8.1 og 8.0-variantene tyner de seg så vidt forbi Windows XP.

Brukstallene over OS-bruk mot nettsteder viser også et annet særtrekk for Norge. Andelen som bruker Mac-pc holder seg stabilt i hele perioden på unormalt høye rundt 15 prosent, eller hver sjette pc. I resten av verden selges det 20 Windows-pc-er før det selges én Mac.

Windows