Windows 10 blir siste Windows fra Microsoft

KLAR MED SISTE WINDOWS-VERSJON: Når Satya Nadella til sommeren lanserer Windows 10, er det den siste versjonen noensinne. Foto: Microsoft

Windows 10 blir siste Windows fra Microsoft

Windows 10 betyr slutt på Windows-versjoner. Nå gjelder oppdateringer og editions. Som en del av strømlinjeformingen forsvinner gamle travere som Media Center til de evige digitale jaktmarker.

Det har ligget i kortene en stund, men nå bekrefter Microsoft at Windows 10 blir det siste versjonsnummeret av Windows. Heretter vil oppdateringer komme jevnt og trutt snarere enn i store versjoner hvert tredje år.

Det var Microsofts utviklerevangelist s var den klare meldingen til deltakerne.

Hva er i et navn?

Det kan likevel innebære at det vil komme hovedutgaver av Windows 10, eller Windows «X» som følgere av det konkurrerende PC-OS-et fra Apple har moro av å kalle sommerens store lansering. Slike «editions» vil sannsynligvis være nødvendig for de tilfellene der helt ny funksjonalitet skal legges til. Eller ubrukt og utdatert funksjonalitet fjernes.

At dette vil bety at det bør komme navn på hovedvariantene har allerede kommet opp som diskusjonstema. Windows 10 2015 vil nødvendigvis være annerledes Windows 10 2020. Marerittet er varianter av typen Windows 10.23044. Det vil nok antagelig også svi å kalle variantene fortløpende etter navn fra dyreriket, for eksempel etter store kattedyr som løve, snøleopard eller tiger.

Nyheter når de er klare

Nixon poengterte at dette ville innebære at selskapet vil snakke om hva de holder på med uten å skjele til «neste Windows-versjon». Dermed vil nye funksjoner og endringer i design og utseende bli kommunisert fortløpende. Og de vil bli rullet ut og implementert når de er klare og testet.

Microsoft legger seg på en linje som er svært vanlig for selskaper som arbeider med skytjenester. Den mest kjente aktøren, Google, har et digert epost-system som aldri har hatt versjonsnummer. Det samme gjelder for deres Chrome-nettleser. Likevel er det kontinuerlig oppdateringer og av og til store endringer i disse tjenestene, noe som brukerne godtar uten å kny.

I skytjenesten Office 365 foregår det etter sigende flere hundre små og store oppdateringer hver måned. Det er blant annet denne erfaringen Microsoft trekker på når dette blir normalen også for kjerneproduktet Windows 10. Eller kjernetjenesten Windows 10, som er vel så riktig å kalle det dersom konsernsjef Nadellas kongstanke om at Windows skal over på en leiemodell framfor en lisensmodell.

I skytjenestetermer blir Windows en «Platform-as-a-Service»-søyle.

Krevende for virksomhetene

For bedrifter kan fravær av versjoner medføre noen krevende omstillinger. Fram til nå har gjerne IT-systemadministratorer i virksomheter av en viss størrelse hatt full kontroll over når og hvilke oppdateringer som skal rulles ut internt i virksomheten. Det har hatt sin grunn både i sikkerhet, driftsstabilitet og regulatoriske krav.

Det ser ut til at nettverksadministratorer vil kunne beholde mye av kontrollen gjennom nye versjoner av System Center og Operation Manager. Dette er systemadministrasjon, drifts- og overvåkingsverktøyene Microsoft tilbyr sine kunder.

I tillegg er nye virtualiseringsverktøy på plass, der app-er og spesifikke os-versjoner kan pakkes i dedikerte virtuelle kjøremiljøer. Disse miljøene kan kjøres virtuelt fra en PC uten at lokale innstillinger eller OS- «versjon» spiller noen rolle.

Bygg ditt eget mediasenter

For den som har valgt mediesenteret til Microsoft den gang det ble introdusert med Vista, så innebærer Windows 10 at denne tilleggspakken av funksjoner forsvinner. Media-funksjonaliteten vil delvis bli ivaretatt i Windows 10 og delvis i app-er, og selvsagt i Xbox-spillplattformen.

Dette innebærer ikke nødvendigvis det helt store tapet. Xbox er en del av den store Windows-familien med felles utvikling av app-er og applikasjoner som skal fungere overalt. Dermed vil mediesugne brukere kunne konstruere sin egen medieopplevelse så mye de makter – om nødvendig kode det selv.

Windows