PÅ HYTTEVEGGEN: AirMax4GW plassert midt på hytteveggen. En mer korrekt plassering ville nok ha vært på en høy stang eller mast over hyttetaket. (Alle foto: Toralv Østvang)

Praktisk utendørsruter for hytte- og båtfolk

Har du flere bygninger på hyttetomta eller tilbringer mye tid i båten, kan en utendørsruter være kjekt å ha. Vi har prøvd en rykende fersk modell, AirMax4GW.

Nå skal det med en gang sies at dette er et produkt som er konstruert primært for mer profesjonell og bedriftsrelatert anvendelse enn som hytteruter, men vi fikk prøve den i tilknytning nettopp til eksperimentering med utstyr som skal gi bedre internett-forbindelse til hytter og hus litt ute i periferien, og da ble det akkurat dét vi fikk prøvd AirMax4GW til.

Som hytteeier i et område hvor vi har hatt elendige internett-forhold helt til det siste året, men nå endelig har fått 3G (dessverre ikke 4G, trolig for å spare fiberkostnader i perifere strøk), har jeg brukt litt av sommerferien til å prøve ut forskjellige løsninger og produkter som bidrar til å gi bedre internett-hastighet og -kvalitet for dem som ikke har optimale mottaksforhold.

Noen av produktene jeg tok med fra PC Worlds testlab var både to og flere år gamle og er tidligere testet av PC World, så omtalen av dem sparer jeg til tipsene som skal publiseres på nettsidene til den lokale hytteeierforeningen.

Rykende fersk 4G-ruter

Men ett av produktene jeg fikk låne med var så rykende ferskt at det ikke var kommet i salg i Norge ennå da jeg prøvde det på hytta. Vi snakker om et nytt taiwansk internettprodukt kalt AirMax4GW 4G LTE Outdoor Gateway with WiFi – forkortet til AirMax4GW heretter.

AirMax4GW er en gateway og ruter myntet på utendørs-montering og som for hyttefolk trolig er mest nyttig for dem som har flere bygninger på eiendommen, for eksempel ett eller flere anneks i tillegg til hovedhytta, og som dessuten gjerne vil ha internettdekning utendørs.

Her snakker vi om en forholdsvis stor ruter montert i et værbestandig kabinett som skal tåle norske værforhold med både regn, snø og vind – vi opplevde alt dette, inkludert snøværet, under årets sommerferie på hytta i Trollheimen, og utstyret greide seg bra.

Profesjonelt utstyr

Som sagt regnes AirMax4GW som profesjonelt nettverksutstyr, og den 173-siders store PDF-brukerhåndboka gjør det klart at utstyret forutsetter profesjonell installasjon samt kyndighet i lover og regler for trådløs kommunikasjon.

Ruteren har alså mange anvendelsesområder som vi ikke har testet ut.

For eksempel kan den brukes til å skape broforbindelse i WDS Pure MAC mode som ledd i et trådløst distribusjonssystem (Wireless Distribution System – WDS). På denne måten kan to AirMax4GW-enheter gi trådløs forbindelse mellom to lokalnettverk, for eksempel mellom administrasjonsbygningen og lagerbygningen i en bedrift.

Mobiloperatørene står også på målgruppe-listen i forbindelse med at enheten for eksempel kan brukes mot Ethernet-baserte overvåkningskameraer og mye annet utstyr, eller at man kan sette opp flere AirMax4GW-enheter som hotspots i et område.

Vi har imidlertid bare prøvd løsningen som en enkel, trådløs ruter på hytta.

Ruteren har flere festeanordninger på baksiden og kan skrus direkte til hytteveggen eller monteres på en stang hvis man ønsker å plassere den så høyt som mulig. Det medfølger festebraketter for dét også, og leverandøren anbefaler en høyest mulig montering.

To SIM-kort – kjekt for båtfolk

AirMax4GW har mange bruksområder. Ettersom det har plass til to SIM-kort, er det for eksempel nyttig for båteiere som rett som det er tar seg en tur nedover den svenske vestkysten eller over til Danmark og som vil unngå roamingkostnader ved å bruke et utenlandsk mobilabonnement på sine seilaser i utenlandsk farvann.

Dette var i hvert fall leverandørens påstand. Vi har sjekket med en PC World-kollega som er ivrig seiler med hyppige båtturer langs svenske- og danskekysten, og kollegaen sa seg helt enig i at en dobbelt SIM-kort-løsning må være kjekt å ha i en «ruterinstallasjon som flyttes mellom forskjellige markeder».

Nå skal det sies at den primære hensikten med dobbel SIM-kortplass egentlig er å sørge for høyest mulig sikkerhet og redundans i tilfelle noe skulle svikte.

AVANSERT HYTTELØSNING: Slik ser leverandøren for seg en profesjonell installasjon av AirMax4GW med god dekning både utendørs og innendørs.

Det er neppe aktuelt for en vanlig hytteeier å kjøre med to SIM-kort, men til profesjonelle anvendelser for eksempel til hotspots i byer, på campingplasser, busstasjoner, golfbaner og lignende, som er nevnt i dokumentasjonen, vil dobbelt-SIM-løsningen sikre driften hvis nettet til den ene mobilleverandøren skulle svikte. Hvis for eksempel Telenors nett skulle ramle ut, kan systemet automatisk svitsje til NetCom.

Ethernet-strøm og solceller

Strømforsyningen skjer via Ethernet-kabel. Vi fikk levert ruteren med en såkalt PoE-strømadapter, POE-48PBv2. Dette er en strømadapter med to Ethernet-kontakter, der den ene kabelen går til AirMax-ruteren og den andre til PC-en som man styrer ruteren fra – i vårt tilfelle en bærbar Mac som var med på hytta. (Vi fulgte for ordens skyld opp med å teste enheten mot en stasjonær Windows 10-PC hjemme etterpå.)

Dette gir ifølge leverandøren også mulighet for å kjøre ruteren med 12-volts solcelleanlegg, noe som utvider markedet for løsningen til hytteeiere som benytter en slik strømløsning. Vi har for ordens skyld ikke prøvd dette, ettersom vi har vanlig strømtilførsel til hytta.

Uansett innebærer løsningen at det bare er én ledning som må strekkes fra ruteren – det er ikke nødvendig med både en strømledning og en Ethernet-kabel når man får begge deler felles.

KONFIGURERING: AirMax4GW er lett å konfigurere gjennom veiviser på PC-en.

Man kan naturligvis kommunisere trådløst mot enheten også, men når man først har fått mulighet til å koble seg opp med Ethernet-kabel, vil man få bedre resultater enn trådløst – avhengig av plassering, avstand, hindrer og så videre.

Vi kjørte en del testmålinger med trådløs kommunikasjon mot ruteren kontra Ethernet-kablet kommunikasjon. Vi kunne konstatere at så fort det kommer en vegg eller to mellom ruteren og PC-en, synker kommunikasjonshastigheten forholdsvis fort. Til gjengjeld øker den betraktelig når man bruker Ethernet-kabel. I våre målinger var det særlig opplastingshastigheten som ble vesentlig bedre – opptil 3-4 ganger raskere – med kabel, mens nedlastingshastigheten ikke var så sårbar.

Interne og eksterne antenner

Ruteren har to innebygde 3 dBi LTE-antenner for 3G/4G-mottak, ifølge produsenten effektiv over ganske lang avstand. Hvor effektiv fikk vi ikke anledning til å måle, ettersom vår 3G-mobilmast ligger bare snaut 300 meter fra hytta.

I tillegg er det også en innebygd 10 dBi WiFi-antenne som gir trådløs internett-tilgang til enheter i nærheten – PC-er, mobiler, nettbrett og lignende.

Dessuten er det kontakter under det avtakbare dekselet for to eksterne LTE-antenner. Vi fikk medlevert eksterne antenner av typen Planet 2,4 GHz 8dBi Omni Directional Antenna - ANT-OM8.

EKSTERNE ANTENNER: En kjapp demo-installasjon av AirMax4GW og eksterne antenner på husveggen hjemme.

Vi har prøvd løsningen både med den interne antennen og den eksterne dobbeltantennen både på hytta og hjemme, men må konstatere at vi så langt ikke har kunnet registrere noen særlige ytelsesforbedringer ved å bruke ekstern antenne. Det kan imidlertid skyldes at vi under begge testene befant oss så nær nærmeste mobilmast at ekstern antenne ikke ga noe utslag. Med ruteren og eksterne LTE-antenner riktig montert i en høy mast eller lignende kan dette sikkert gi bedre mottaksforhold, men det har vi altså ikke fått testet ordentlig ennå.

Nå har vi tidligere påpekt at å drive hastighetstester i mobilnettet er litt som å skyte på levende blink, for man har jo ikke kontroll på testforholdene i og med at trafikksituasjonen og belastningsnivået endrer seg hele tiden.

Men så langt ser det for oss altså ut til at den interne antennen i AirMax4GW er mer enn god nok under ordinære mottaksforhold.

Vår målinger for øvrig – vel å merke som en rendyrket hytte-ruter – dokumenterte at løsningen byr på omtrent samme ytelse som andre 3G/4G-rutere vi testet. Hastigheten var omtrent på samme nivå som vi oppnådde med en Huawei LTE CPE B593, en 3G/4G-ruter som både NetCom og Telenor har hatt på tilbehørslisten for sine kunder. Forskjellen er naturligvis at AirMax4GW også gir god internettforbindelse også ute på hyttetunet og i annekset bortenfor hovedhytta.

Slik har vi testet

Vi har som nevnt bare prøvd AirMax4GW i én av veldig mange mulige typer installasjoner, og våre vurderinger må ses i lys av dette.

Vi monterte AirMax4G opp på hytteveggen (den burde sikkert ha vært montert i en mast over taket) og koblet den til en bærbar Mac (hjemme altså til en Windows-PC) via Ethernet-kabelen.

FORBINDELSE: Lysdioder på AirMax-ruteren forteller hva slags forbindelse man har fått.

SIM-kortet var knyttet til et Telenor Mobil XXL-abonnement som i praksis ikke har noen hatighetsbegrensning – om enn formelt på 50 Mbps.

Nedlastingshastigheten i testene våre lå gjerne på rundt 20-25 Mbps, omtrent det samme som vi fikk med innendørs-rutere plassert i vinduskarmen.

Opplastingshastigheten lå rundt det samme hjemme, med 4G-tilknytning, men vesentlig lavere i 3G-nettet på hytta.

Konklusjon

AirMax4GW er nok, slik vi har prøvd løsningen, på grensen til «overkill» for mange hytteeier.

Men for dem som har større behov, det være seg en hus- eller hytteeier med flere bygninger på eiendommen og som ønsker internett-tilknytning også utendørs eller en båteier som beveger seg i utfordrende 3G/4G-miljøer og over landegrensene, vil AirMax4GW trolig være en nyttig investering.

ETHERNET-STRØM: Strømadapteren sørger for strømforsyning via Ethernet-kabelen. Praktisk.

Ifølge dokumentasjonen vil løsningen også være nyttig for bedrifter som ønsker trådløs sammenkobling av separate lokalnettverk spredt over flere lokaler, og for teleoperatører og -leverandører som vil tilby hotspot-løsninger. Men dette er bruksområder vi ikke har prøvd og som vi derfor ikke kan uttale oss om.

AirMax4GW bør likevel tas med i vurderingen av aktører i disse målgruppene.

Produsenten

AirLive er en taiwansk produsent av nettverksprodukter og ikke minst sikkerhets- og overvåkningsutstyr med røtter helt tilbake til tidlig på 1990-tallet ­– morselskapet OvisLink var til stede på CeBIT-messen for første gang i 1996. AirLive-merkevaren dukket opp i 2001. Til AirMax-utendørsruterne har selskapet også en serie overvåkningskameraer, og totalt står selskapet bak et vell av annet overvåknings-, nettverks- og kommunikasjonprodukter.