FIREGANGEN: Karl Fredrik Lund, direktør for Telias privatmarked, melder om firedobling av mobildata i utlandet siden april. Foto: Telia Pressefoto
FIREGANGEN: Karl Fredrik Lund, direktør for Telias privatmarked, melder om firedobling av mobildata i utlandet siden april. Foto: Telia Pressefoto

Mobildata i utlandet firedoblet

Etter frislippet fra ekstrakostnadene med roaming nyter Telia-kundene mulighetene fire ganger mer.

Publisert Sist oppdatert

Mars og april ble månedene der de fleste mobiloperatørene endret roaming-reglene i det reneste vårslippet. Nå kommer erfaringstallene.

Telia fjernet også ekstrakostnadene i EØS i april, og melder om en firedobling i databruken fra april til mai.

På et år har databruken i EØS tidoblet seg, får Computerworld oppgitt fra Telia Norge.

EØS-vekst

– Kundene brukte fire ganger mer data i EU i juni sammenlignet med april. Roam Like Home fungerer som en forsikring mot regningssjokk og har gjort det enda enklere å alltid være påkoblet, sier Karl Fredrik Lund, direktør for Telias privatmarked i en pressemelding.

Telia legger til at mobildatabruken nesten er doblet målt mot samme periode i fjor. Dette gjelder imidlertid for bruken gjennomsnittskunden har både utenlands og innenlands. Utenlandsbruken i EØS er økt ti ganger.

– Vi ser at den største veksten i dataforbruket er i utlandet, altså at nordmenn bruker enda mer data når de er i EU eller EØS enn hjemme, sier Lund.

Mange faktorer

Bruken av mobil i utlandet er knyttet til kartbruk, sjekke ut mulige spisesteder og bestille bord, finne overnatting via tjenester som AirBnB og deling av feriebilder og feriestatusmeldinger i sosiale medier.

Endringene i roaming-reglene er utløst av konkurranse, reguleringer og kundeønsker. Telia forteller at deres mobilkunder satte trygghet mot store kostnader ved roaming i utlandet som en av topp tre prioriteringer i valg av mobil.

Det hjelper nok på endringene operatørene gjør med roaming at de kommer i forkjøpet til nye reguleringer i regi av EU. Disse endringene vil sette sterke begrensinger i adgangen til dyre roaming-gebyrer i EØS.