PÅ FEMTE: På årets digitaliseringsindeks fra EU havner Norge på femteplass i digitaliseringen blant europeiske land. (Foto: Istock)
PÅ FEMTE: På årets digitaliseringsindeks fra EU havner Norge på femteplass i digitaliseringen blant europeiske land. (Foto: Istock)

Norge henger etter Europa i 5G-utbyggingen

Norge faller på EUs statistikk over hvilke europeiske land som er lengst framme innen digitalisering. 5G-utbyggingen er blant områdene der Norge henger etter.

Publisert

– Tallene fra EU viser at en større del av befolkningen i Europa har tilgang til 5G enn i Norge. Det er derfor av stor betydning at ekombransjen i Norge nå holder trykket i utbyggingen som er startet, slik at Norge ikke sakker akterut på dette helt avgjørende området, sier direktør Pål Wien Espen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i en pressemelding.

På årets digitaliseringsindeks fra EU havner Norge på femteplass i digitaliseringen blant europeiske land. Det er det samme som i 2019 og 2018, mens vi i fjor lå på tredjeplass. Danmark topper årets liste foran Finland på andreplass, Sverige på tredjeplass og Nederland på fjerdeplass.

Ifølge rapporten hadde 5 prosent av de befolkede områdene i Norge 5G-dekning i 2020, mens snittet i EU var på 14 prosent.

Nkom understreker at 5G-utbyggingen har skutt fart i år etter at undersøkelsen ble gjennomført, og at det vil trolig være betydelig høyere dekning i kommende år.

– Norge har allerede over lengre tid hatt noen av verdens beste bredbånds- og mobilnett, og det gjør det vanskelig å holde forspranget hvert år, sier Espen.