TEST: Acer TM8371G - Proff batterikonge

Acer er klar med CULV-maskiner rettet mot bedriftsmarkedet, og Travelmate 8371G gir muligheter for å være lenge borte fra stikkontakten.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år testet vi Acer Aspire 3810T og ga den terningkast seks, blant annet med bakgrunn i den særdeles gode batteritiden – som i våre tester passerte de spesifiserte åtte timene med god margin. Spesielt når man så pc-ens pris inn i det hele er ikke det annet enn fantastisk. Travelmate 8371G-serien er i grunn den samme maskinen, men tilpasset bedriftsbrukere. De to mest sentrale forskjellene er støtte for dokkingstasjon og matt skjermoverflate. Sistnevnte element kan alene gjøre 8371G mer aktuell enn 3810T.

1,7 kilo

Travelmate 8371G-konfigurasjonen vi hadde til test veier rett over 1,7 kilo. Maskinen har 13,3-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning. Skjermen har ok lysstyrke og vi liker at Acer har valgt matt skjermoverflate på bedriftsmodellen. Den matte overflaten gir ikke inntrykk av det samme kontrastforhold, sortnivå og lysstyrke sett opp i mot 3810T, men vi tror en del vil foretrekke mindre refleksjoner under en del lysforhold. Acer leverer også modellene 8471 og 8571. Dette er grunnleggende de samme pc-ene, men med henholdsvis 14-tommers og 15,6-tommers skjerm. Plassen i de større maskinene er også utnyttet til integrert optisk enhet og litt større batteri. Siden batteriene er litt større skal batteritiden være omtrent den samme som for 8371. 8471 og 8571 veier henholdsvis 1,93 og 2,19 kilo etter spesifikasjonene fra Acer.

 

Generelt gir maskinen et godt inntrykk når det gjelder selve konstruksjonskvaliteten. Videre liker vi tastaturet og styreflaten godt. Maskinen blir under normal bruk ikke varm. I likhet med 3810T er det noe viftestøy hvis maskinen står innstilt med lavt strømsparingsnivå.

Acer tilbyr dokkingstasjon for maskinen. Her har man en løsning med en spesialkontakt som kobles til på siden av maskinen i stedet for den tradisjonelle løsningen på undersiden. Dette er nok et kompromiss på grunn av maskinens størrelse. Prisen på dokkingstasjonen er under tusenlappen, og det er inkludert strømforsyning.

 

 

Et resultat av støtten for dokkingstasjon er at Travelmate 8371G i motsetning til Aspire 3810T ikke har digital skjermkontakt på selve maskinen. 3810T har både HDMI og VGA for ekstern skjermtilkobling, mens 8371G kun har VGA. Man finner imidlertid DVI-kontakt på dokkingstasjonen. Maskinen har for øvrig tre usb-porter.

To grafikkprosessorer

Vår testmodell var utstyrt med en Core 2 Duo SU9400-prosessor på 1,4 GHz (tokjerne, 4 megabyte L2), 4 gigabyte minne, Intel GMA 4500- og Intel Radeon HD 4330-grafikkprosessor og 320 gigabyte harddisk (5 400 o/min). Modell med SSD er etter hvert ventet. Det er ikke integrert optisk enhet på 8371-serien.

SU9400-prosessoren har vi sett tidligere i flere ultraportable pc-er – blant annet er det den samme prosessoren man finner i ultraportable som Lenovo Thinkpad X301 og Fujitsu Lifebook P8020. Dette er en prosessor designet for svært lavt strømforbruk. Ytelsen sett i forhold til vanlige kontorapplikasjoner og ellers ikke så altfor avansert bruk er bra. Sentralt her er at batterilevetid er satt i fokus – ikke tungt arbeid med avansert bildebehandling eller videoredigering.

 

Pc-en har to grafikkprosessorer. Intels GMA X4500 er integrert i brikkesettet, mens ATIs Radeon HD 4330 er en dedikert brikke med 512 megabyte grafikkminne. Hensikten med denne løsningen er at man skal kunne bruke grafikkprosessoren fra Intel på oppgaver som ikke stiller store krav til grafikkprosessoren. Grafikkprosessoren fra Intel skal for så vidt støtte akselerasjon av HD-videoavspilling, men i forhold til programvarekompatibilitet har vi bedre erfaringer med ATI-grafikkprosessorene for dette. Også for 3D vil ATI-grafikkprosessoren være betydelig raskere.

 

 

Acer kan også levere en variant av maskinen med Core 2 Solo SU3500-prosessor. Dette er en enkeltkjerneprosessor. Denne modellen har heller ikke dedikert grafikkprosessor – kun den integrerte løsningen fra Intel. SU3500 tror vi kan bli litt i svakeste laget for flere. Videre kan man også få maskinen med Core 2 Duo SU7300, som er litt svakere enn SU9400 som var benyttet i modellen vi testet. Heller ikke denne modellen har ATI-grafikkprosessoren, uten at det trenger å bety så mye.

Acer vil snart også ha en modell med integrert 3G-modul klar for det norske markedet. Modellen med 14,1-tommers skjerm, 8471-serien, finnes allerede i varianter med integrert 3G.

Men hvor bra er egentlig ytelsen? Og hva er konklusjonen? Det ser du på neste side...